Pályázati információ

TÁMOP-6.1.2.-11/3-2012-0054 - ÉLETMÓDPROGRAMOK A DEBRECENI KISTÉRSÉGBEN

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA VÁLTÁST SEGÍTŐ PROGRAMOKAT INDÍT A KENÉZY GYULA KÓRHÁZ ÉS RENDELŐINTÉZET UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL

Az Egészségfejlesztési Iroda (továbbiakban EFI) létrehozásával és működtetésével a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkentését, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód javítását, a lakosság egészségi állapotának javulását szeretnénk elérni. Az EFI intézményi hátteret biztosít a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységekhez oly módon, hogy aktívan működteti és integrálja az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket.

A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet által működtetett EFI hosszú távú célja a kistérségben élők egészségi állapotának javítása, amely által javul a munkaképes korú lakosság munkaerő-piaci helyzete, valamint csökken a kistérségre jellemző nagyarányú elvándorlás, így hozzájárul a kistérség gazdasági versenyképességének növekedéséhez. A fenti célok elérését támogatja az Egészségfejlesztési Iroda, mint önálló szervezeti egység, amely a pályázati forrásból finanszírozott humán és tárgyi eszközeivel több évre szóló programsorozat megszervezését és lebonyolítását teszi lehetővé. Az EFI új szervezeti egységként jön létre, mint a kistérség egészségfejlesztési feladatihoz rendelt újszerű intézményrendszeri elem. Létrehozása lehetővé teszi az egészségfejlesztési tevékenység hatékonyságának és szakmai megalapozottságának javítását, a lakosság egészségi állapotának és az egészség-egyenlőtlenségek leküzdésének érdekében.

A projekt keretében számos program kerül rendszeres megvalósításra:

  1. Havonta elérhető nyitott klubfoglalkozás a következő témakörökben: cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, dohányzásról való leszokás támogatása, alkoholfüggőség megszüntetése, szülői készségek javítása, idősek közösségben tartása.
  2. Heti rendszerességgel tartunk életvitelszerű testmozgást ösztönző nyitott programokat felnőtteknek.
  3. A krízishelyzetűek részére heti rendszerességgel működik egy önsegítő csoport.
  4. Könnyen elérhető, szakszerű tanácsadást nyújt az Egészségfejlesztési Iroda testmozgás és egészséges étrend témában.
  5. A debreceni kistérség több háziorvosát segíti a projekt szűrővizsgálatok elvégzésével.
  6. Számos informatív kiadvány kerül terjesztésre.
  7. Előre láthatóan 2014 nyarán egy egész napos rendezvény keretében lesz népszerűsítve az egészséges életmód és az Egészségfejlesztési Iroda szolgáltatási palettája.

 

Projekt adatok:

Projekt azonosító: TÁMOP-6.1.2.-11/3-2012-0054
A projekt címe: Életmódprogramok a Debreceni kistérségben
Projekt időtartama: 2013.09.01–2015.04.30.
Az elnyert támogatás összege: 124.995.400 Ft
Támogatási intenzitás: 100%