Krupp

A krupp az angol croup szóból, a croup igéből ered, jelentése "rekedtes sírás".

 

Laryngitis subglottica, pseudocroup, croup-syndroma, felső légúti fertőzés.

A krupp a felső és alsó légutak fertőző, vírusos megbetegedése, a gége és a légcső gyulladása.

A krupp tünetei:

Ugató, száraz köhögés, stridor (sípoló légzés), nehéz és szapora légzés, légzéskor mellkasi behúzódások, rekedtség. Láz, elesettség, étvágytalanság, torokfájás és orrfolyás előzheti meg. A sírás tovább súlyosbíthatja a sípoló légzést, a sípolás a légutak beszűkülését jelentheti. A gyermek napközben alig mutat tüneteket, éjszaka viszont hirtelen felléphet a köhögés, a nehéz légzés. A krupp ijesztő tünetei elsősorban csecsemőknél és kisgyermekeknél alakulnak ki. A gyermekek mintegy 15%-a általában 6 hónapos és 5–6 éves kor között fertőződik meg kruppal. A nagyobb gyermekek és felnőttek is megkaphatják a betegséget, de mivel ilyenkor a légcső szélesebb és a gége nagyobb, a tünetek náluk enyhébb lefolyásúak.

Mi okozza a kruppot?

A kruppot általában vírusfertőzés (többnyire parainfluenza, ritkábban RSV, rhinovírus és egyéb vírus) okozza, de esetenként baktériumok, allergia, légúti izgató anyagok is kiválthatják. Többnyire ősszel és télen jelentkezik, influenzás, náthás időszakokban. A betegség a fiúk körében 50%-kal nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a lányoknál. Sok gyereknél a krupp az első néhány életévében, többször is kialakul. A betegség lefolyása legtöbbször enyhe, néhány napon belül elmúlik. Általában az első 1-2 éjszaka során lépnek fel a súlyosabb tünetek, de a köhögés enyhébb formában akár 1 hétig is fennmaradhat. Nem ritka az sem, hogy a gyermek állapot olyan súlyossá válik, hogy orvosi beavatkozásra, kórházi felvételre is szükség lehet. A felvétel általában csak rövid ideig szükséges, és sokszor csak a beteg megfigyelésére szorítkozik. Ritka esetben szükséges az intenzív osztályos felvétel, és a gépi lélegeztetés.

Vírusos

Az esetek 75%-ában a parainfluenza vírus, elsősorban annak 1-es és 2-es típusa okozza a kruppot. Esetenként más vírusok is okozhatnak kruppot, többek között az influenza A és B, a kanyaró, az adenovírus és a légúti syncytiális vírus. A kruppos rohamok okozója ugyanaz a víruscsoport, mint amelyik az akut laryngotracheitist okozza, de nem jár a fertőzés szokásos tüneteivel (például lázzal, torokfájással, és emelkedett fehérvérsejtszámmal).  A kezelés és a kezelésre adott válaszreakció ugyanaz.

 

Bakteriális

A bakteriális krupp főbb típusai a laryngeális diftéria, bakteriális tracheitis, laryngotracheobronchitis, és laryngotracheobronchopneumonitis. A laryngeális diftériát a Corynebacterium diphtheriae okozza, míg a bakteriális tracheitist, a laryngotracheobronchitist, és a laryngotracheobronchopneumonitist kezdetben vírus idézi elő, majd ezt követi a bakteriális fertőzés.

 

Mit tehetünk otthon?

A legtöbb krupp enyhe lefolyású, így otthon is kezelhető, gyakran komolyabb beavatkozás és gyógyszer nélkül is. A betegség jelentkezésénél segíthet hideg italok itatása, hideg levegőn való sétálás, vagy szoba szellőztetése. A betegség figyelmet, odafigyelést igényel, ha nyugtalan a gyermek állapota miatt, úgy érzi, nem tud megküzdeni vele, forduljon gyorsan orvoshoz, ne várja meg a reggelt. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Szteroid tartalmú gyógyszerek csökkentik a gyulladás tüneteit, enyhítik a duzzadt nyálkahártyát, és ez által megkönnyítik a légzést. A szteroidok azonban csak a tüneteket csökkentik gyorsan, nem szüntetik meg a kiváltó okot. Sem antibiotikum, sem köhögéscsillapító adása nem indokol. Magas láz esetén lázcsillapító adása indokolt.

Kezelés

A kruppban szenvedő gyermekeket nyugalmi állapotban kell tartani. Szteroidokkal, súlyosabb esetekben epinefrintel kezelhető. A krupp súlyosabb esetében a gyereket kórházban kell elhelyezni megfigyelés céljára. Ha oxigénre van szükség, az úgy nevezett "ráfújásos" kezelés javasolt, mert az kevésbé ijesztő a gyerek számára.

Szteroidok

A krupp kezelésére alkalmazhatóak kortikoszteroidok, mint például a dexamethasone és a budesonide. Már hat órával a beadás után jelentős javulás érhető el. Ezek a gyógyszerek eredményesek szájon át, injekcióval, akár inhaláció útján beadva is. Általában egyszeri adag alkalmazása elegendő.

 

Epinefrin

A krupp mérsékelt és súlyos eseteiben hatékony lehet a porlasztásos belélegeztetővel beadott epinephrine (belélegzett vegyület, amely tágítja a légutakat).  Míg az epinefrin többnyire 10–30 percen belül csökkenti a krupp súlyosságát, az előnyös hatások csupán kb. 2 órán át tartanak. Ha a javult kondíció a kezelést követő 2–4 órán túl is fennáll és nem lép fel semmilyen komplikáció, a gyermek többnyire elhagyhatja a kórházat.

Egyéb kezelések

 

Tanulmányozták a krupp egyéb kezelési módszereit is, de alkalmazásukat nem támasztja alá elégséges bizonyíték. Hagyományos öngyógyítási terápia például a forró gőz vagy párásított levegő belélegzése, de ennek hatékonyságát nem sikerült klinikai vizsgálatokkal igazolni. Mivel a krupp általában vírusos megbetegedés, antibiotikumokat ritkán alkalmaznak, hacsak nem merül fel egyidejűleg a baktérium jelenlétének gyanúja is.

 

Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

 

Ha a gyermek légzése nagyon szapora, ha levegő után kapkod, ha nagyon nyugtalan, ha folyik a nyála, nem tud nyelni, ha magas láza van, amely lázcsillapításra nem csökken, ha a bőr színe sápadt vagy kékes - ilyen esetekben legjobb azonnal a mentőket hívni, és a gyermeket sürgősen kórházba szállítani.