A veleszületett szívbetegségek

3.jpgA veleszületett szívrendellenességek már a születés pillanatában jelen vannak és befolyásolják a szív felépítését, működését. Érdemes tehát mielőbb elvégezni a szükséges szűrővizsgálatokat.

A veleszületett szívbetegségek lehetnek egészen enyhék (mint egy kis nyílás a kamrák között), de rendkívül súlyosak, esetleg életveszélyesek is (például hiányzó vagy gyengén kifejlődött szív részek). A leggyakoribb veleszületett szívrendellenségek a következőek:

  • fallot tetralógia (négy nagy szívrendellenesség együttes előfordulása)
  • coarctatio aortae (veleszületett nagyér-fejlődési rendellenesség)
  • hipopláziás bal szív szindróma (azaz a szív bal kamrájának alulfejlettsége)

Mik a tünetek?

Néhány esetben szinte észrevétlenek maradnak a tünetek, míg más szituációkban a következő jelek árulkodhatnak a problémáról:

  • kékes színű köröm elszíneződés
  • kékes-lilás ajkak
  • fáradtság az etetés során
  • aluszékonyság

Okok és rizikótényezők

A veleszületett szívrendellenességek kialakulásának okait a legtöbb csecsemő esetében nem tudjuk. Néhány esetben az okok azonban a következőek lehetnek:

  • valamilyen gén- vagy kromoszómamódosulásindex.jpg
  • génmódosulások és olyan rizikófaktorok valamiféle kombinációja, mint például környezeti behatások, az anya étkezési szokásai vagy gyógyszerhasználata

Az egyik legnevesebb amerikai egészségügyi kutatóintézet (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) jelenleg is folytat vizsgálatokat annak érdekében, hogy többet tudjunk meg a szívrendellenességek megelőzéséről. Kutatásaik alapján azt javasolják, hogyha egy nő túlsúlyos, cukorbeteg vagy dohányzik és terhes (vagy fontolgatja a terhességet), mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával arról, miként növelheti esélyét egy egészséges baba világrahozatalára.

Diagnózis és kezelés

Néhány veleszületett szívfejlődési rendellenesség még a terhesség során felismerhető egy különleges ultrahang vizsgálat, a magzati echokardiogram (más néven magzati szívultrahang) segítségével. A súlyosabb veleszületett szívfejlődési rendellenességek azonban csak a születéskor vagy röviddel azután (esetleg felnőttkorban) derülnek ki. Ha fennáll a gyanú, a kezelőorvos több vizsgálatot is kérhet az újszülött számára, mint például vérvizsgálatot, röntgent vagy a már említett echokardiogramot.

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek kezelése elsősorban azok típusától, illetve súlyosságától függ. Néhány esetben magától javulhat az állapot, más esetekben azonban szükséges lehet egy vagy akár több műtéti beavatkozás is. Bizonyos állapotok műtét nélkül is kezelhetőek szívkatéterezés segítségével.

Élet egy veleszületett szívrendellenességgel

47406.w.jpgAz orvosi ellátás és kezelés manapság már olyan magas szintű, hogy szívrendellenséggel diagnosztizált csecsemők nemcsak hosszabb, de egészségesebb életet is élhetnek – természetesen állandó és rendszeres kontroll mellett. Sajnos vannak azonban olyanok is, akik a szívrendellenesség mellett genetikai problémával vagy más megváltozott egészségi állapottal rendelkeznek, amelyek növelik a fogyatékosság kialakulásának esélyét. Fontos tudatosítani az emberekben, akik veleszületett szívproblémával rendelkeznek, hogy rendszeresen látogassák orvosukat és beszéljék meg az egészségük fenntartásához, illetve a betegségük kezelésével kapcsolatos tudnivalókat és tennivalókat!

 

Forrás: egeszseg.hu