Újrakezdés szívinfarktus után

images2.jpg

A szívinfarktus utáni rehabilitáció célja a felépülés elősegítése és a lehetőségekhez képest legteljesebb élethez való visszatérés elérése. A rehabilitáció segít visszaszerezni az önbizalmat és javítja az életminőséget. Egyénre szabott, fokozatos testmozgás tréningből, életmódi és kezelési tanácsokból áll.  A kezelés ideje a szívinfarktus után néhány héttel kezdődik.

 

Ismétlődhet a szívinfarktus?

Az első néhány nap elmúltával a szívinfarktus ismétlődésének kockázata fokozatosan csökken. A kockázat megmarad, de ez kordában tartható a megfelelő életmód és kezelés betartásával.

Felépülés szívroham után

Kevés eseménynek van nagyobb hatása az ember életére, mint egy szívroham. A hirtelen fellépő erős fájdalom ijesztő és nyugtalanító. Sokszor a szívroham olyanokat támad meg, akik nem kapnak kellő segítséget abban, hogy mit kell tenni egy szívroham után.

images3.jpgA szívinfarktus különböző súlyosságú lehet. Néha olyan enyhe, hogy a beteg nem is tulajdonít neki jelentőséget. Előfordul, hogy csak valamennyi idő elteltével rutin orvosi vizsgálat során fedezik fel. Más szívinfarktusok rendkívül súlyosak lehetnek. Az első tünetek rendeződése után néhány nappal a szívizom kezd gyógyulni és néhány hét alatt hegszövet váltja fel a sérült izomrészt.

Visszatérés a normális életbe

Szívroham után, az állapot általában jelentősen javulni szokott 2-3 nap elteltével, ahogyan a szövődmények veszélye is csökken. Sok esetben lehetséges a korábbi munka folytatása körülbelül 2-3 hónap elteltével. Ez természetesen függ az infarktus súlyosságától. Nem lehet általános szabályt mondani, minden esetben meg kell beszélni a beteg egyéni helyzetét a kezelőorvosával.

Az érzelmi felépülés hosszabb ideig is eltarthat, ahogyan a megtörténtek jelentősége fokozatosan elhalványul és a beteg és családja is megismerkedik a szívinfarktus realitásaival.

Az első három hónapban ne vezessen autót és ne utazzon hosszan. A későbbiekben a mindennapi életben próbáljon meg olyan aktív lenni, amennyire ez lehetséges. Ha kétségei vannak állapotáról, beszélje meg orvosával.

Hogy kerülhető el az ismételt infarktus?

Egyre több adat szól amellett, hogy az alábbi tanáci_cukorbetegseg_dieta.jpgsok megfogadásával csökkenthető a szívinfarktus újbóli kialakulásának veszélye:

  • Hagyjon fel a dohányzással! Ha dohányzik, azonnal hagyja abba még a kórházban, amikor még erős a késztetés a leszokásra. Azok kockázata, akik leszoknak, körülbelül felére csökken azokéhoz képest, akik továbbra is dohányoznak.
  • mozogni_kell2.jpgVizsgálja meg étrendjén és változtassa azt egészségesebbre! Kerülje a túlsúlyt! Kérjen tanácsot kezelőorvosától arra, hogy miket egyen.
  • Mozogjon rendszeresen! Kezelőorvosa tanácsot ad, hogy mennyit mozogjon és milyen fajta mozgás javasolt.
  • Kerülje az olyan helyzeteket, amik konfliktust és stresszt okoznak!

 

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány, egeszseg.hu