Allergia, az immunrendszer fóbiája

Az allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer túl erősen reagál egy – voltaképpen ártalmatlan – külső hatásra. Olyan ez, akár a fóbia. Aki fóbiásan irtózik, fél például a póktól, annak aránytalanul hevesek a reakciói, ha megpillant vagy akárcsak elképzel egy pókot. Pánikba esik, remegni, verejtékezni kezd, szíve vadul kalapál, akár el is ájulhat. A logikus gondolkozás nem segít, hiába tudja, hogy a legrosszabb, ami történhet, egy kellemetlen, viszkető csípés. Vagyis a reakció jóval súlyosabb, veszélyesebb, mint az, ami kiváltotta.

Ugyanez a helyzet az allergiánál. A kiváltó anyag, az allergén voltaképpen teljesen veszélytelen, ártalmatlan virágpor, fű, macskaszőr, vagy házi por. Ezek az anyagok – még a legveszélyesebb parlagfüvet is beleértve – az égvilágon semmilyen problémát nem okoznak azoknak, akik nem allergiásak rájuk. Az allergiás betegek immunrendszere mégis veszélyesnek minősíti őket.

A „tévedés” a sejtbiokémia szintjén ott történik, hogy az allergén ellen az immunsejtek egy különleges, IgE típusú ellenanyagot termelnek. Az IgE azután hízósejtekhez kötődik, amelyekből hisztamin szabadul fel. Ez a hisztamin felelős azután az allergia tüneteiért. A hisztamin tágítja az ereket, fokozza vízáteresztő képességüket, szűkíti a hörgőket. Az allergiás reakció fajtája attól függ, hogy a hisztamin-felszabadulás hol történik:

  • a bőrben csalánkiütést,
  • az orr nyálkahártyáján szénanáthát,
  • az alsóbb légutakban asztmát okoz.

Ha az allergén – pl. injekcióban beadott gyógyszer, vagy méhméreg – közvetlenül a vérkeringésbe jut, és itt szabadul fel nagy mennyiségű hisztamin, akkor akár életveszélyes anafilaxiás reakció (vérnyomásesés, sokk, a vérkeringés összeomlása) lehet a következmény. Látjuk tehát, hogy az immunrendszer túlzott reakciója az enyhe kellemetlenségtől, mint amilyen néhány viszkető kiütés vagy tüsszögés, a súlyos asztmás rohamon át, egészen az életveszélyes anafilaxiás sokkig igen sokféle tünetet okozhat.

Az allergiás betegségek a fokozódó környezetszennyezés, az egyre több szintetikus termék – gyógyszerek, vegyszerek, kozmetikumok, tartósítószerek stb. – használata következtében mind gyakoribbá válnak. Ezen túlmenően paradox módon a túlzott tisztaság, fertőtlenítés („még a perem alatt is!”), higiénia is kedvez az allergiának.

Dr. Valló Ágnes

belgyógyász, egészségfejlesztő mentálhigiénikus

Forrás: patikamagazin.hu