Krónikus köhögés: mit érdemes tudni róla? Mi okozhatja?

Időről időre mindenki köhög néha - azonban ha a köhögés elhúzódik , krónikussá válik, a hétköznapjainkat is megnehezítheti, emellett súlyos betegségeket is okozhat. Milyen okok húzódhatnak meg a krónikus köhögés hátterében?

Alvási apnoé, dohányzás, különböző környezeti tényezők, asztma, gyomorégés, refluxbetegség. A felsoroltak közül bármelyik betegség okozhatja a krónikus köhögést mint tünetet.

Alvási apnoé

A legtöbb embernek vannak olyan pillanatai éjszakánként, amikor egy-egy pillanatra kihagy a légzése. Ha ezek a pillanatok elhúzódnak, azt már alvási apnoénak nevezzük, és akár életveszélyes is lehet. Az alvási apnoé nagymértékben megzavarja az éjszaki pihenést, és akár memóriaproblémákat, depressziót, hangulatzavarokat is okozhat. Egy 2012-es kutatás szerint az alvási apnoé és a krónikus köhögés között igen szoros az összefüggés, és ha az alvási apnoét kezelik, akkor az a köhögést is csökkenti. Az alvási apnoé kezelése magában foglalhatja a testsúlycsökkentést, az alkohol-, illetve nyugtatók fogyasztásának csökkentését, a háton alvást. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet.

Tudta-e?

Egyre több tanulmányban megfogalmazott állítást, mely szerint maga a dohányzás összefügg ugyan a tüdőrákkal, a passzív dohányzás azonban nem!

Dohányzás

A dohányzás a krónikus köhögés egyik leggyakoribb oka. Egy finn kutatás szerint a naponta dohányzók közel negyven százaléka szenved krónikus köhögéstől. A dohányzás során ugyanis olyan vegyületek kerülhetnek a szervezetünkbe, melyek erőteljesen irritálják a légutakat és a tüdőt. Ráadásul a cigaretta füstjének belélegzése is problémákat okozhat, még akkor is, ha mi magunk nem dohányzunk. Ez egy újabb indok lehet arra, hogy leszokjunk a dohányzásról.


Környezeti tényezők

A szmog, a füst, a vegyi anyagok, a tisztítószerek, a kozmetikumok mind olyan vegyületekből állnak, melyek az arra hajlamosaknál krónikus köhögést válthatnak ki. A vegyületek ugyanis irritálhatják a légzőszerveket, és súlyosbíthatják az egyébként is meglévő betegségek, például az asztma tüneteit. Sajnos, nem költözhetünk tiszta levegőjű hegyvidékre, de a tüneteket csökkenthetjük például azzal, ha igyekszünk kiiktatni a felesleges vegyületeket az otthonunkból.


Asztma

Az asztma, ez a tüdőt érintő súlyos betegség szintén nagyon gyakori a krónikus köhögéstől küzdők körében. A légzési nehézségek nagyon gyakran köhögéssel járnak együtt, és még akkor is nehezíthetik az asztmások életét, ha éppen nem lángolt fel a betegségük. Az asztmát gyakran jól meghatározható dolgok váltják ki, például az állatszőr, az időjárás változásai, bizonyos ételek vagy a stressz. Ezeket elkerülve csökkenthetjük az asztmás fellángolások számát, de a betegség gyógyszerek segítségével is jól kordában tartható.


Gyomorégés és refluxbetegség

A reflux tulajdonképpen a gyomorsav visszaszivárgása a nyelőcsőbe. Ez az igen kellemetlen, időnként fájdalmas tünet köhögést is okozhat, mert a gyomorsav irritálhatja a légcsövet is. A krónikus köhögés tehát a még fel nem derített refluxbetegség tünete is lehet. A krónikus köhögéstől szenvedők - ha egyéb, refluxbetegségre is utaló jeleket is észrevesznek magukon - számára jótékony hatású lehet a savlekötők használata, de az enyhébb tünetektől az életmód megváltoztatásával is megszabadulhatnak.

Forrás: http://www.hazipatika.com/