Mi az AIDS?

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS =acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV = human immunodeficiency vírus) fertőzés által okozott betegség. Az AIDS-et 1981-ben figyelték meg először, amikor felfigyeltek arra a jelenségre, hogy az egyébként nagyon ritka Pneumocystis carinii egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a Kaposi-szarkóma egyre gyakoribbá vált a homoszexuális férfiak körében.

Korábban mindkét betegség az immunszuppresszív kezelésekben részesülők és a leromlott állapotú idősek betegsége volt. A HIV fertőzés a szervezet nélkülözhetetlen védekező elemeit, a T4-limfocitákat támadja meg, és pár év leforgása alatt semmisíti meg őket. A teljes immunhiány ennél később alakul ki, mert az immunrendszer egészséges része egy ideig képes ellensúlyozni a T4-limfociták normális működésének hiányát.

Az AIDS előfordulása

A "korunk pestisének" is nevezett világjárvány a nyolcvanas évek elején, San Franciscóból indult ki. Kezdetben a fertőzés főként a homoszexuális férfiakat, az intravénás kábítószer-élvezőket és azok szexuális partnereit támadta meg, illetve a transzfúzióban vagy más vérkészítmény-kezelésben részesülő betegek (pl. vérzékenyek) fertőzése volt. Mivel a fertőzés és a megbetegedés között sok év telik el, a betegség akadálytalanul terjedhetett el a világon. Mára már a gyakoriságot az erősen fertőzött területek földrajzi elkülönülése és a nemi különbségek megszűnése jellemzi.

A HIV fertőzöttség Délkelet-Ázsiában és Afrikában a legsúlyosabb, egyes területeken a lakosság 50-80 százalékát érinti. Magyarországon az első regisztrált betegtől számolva 2800 fő HIV fertőzöttet és AIDS beteget tartanak nyilván. Az érintettek köre még a 20 évvel ezelőtti Amerikára emlékeztet. A betegeknek csak 17 százaléka nő, 71 százaléka biszexuális vagy homoszexuális. A hazánkban regisztrált betegek 27 százaléka külföldi állampolgár.

Az AIDS okai

Az ok minden esetben a HIV-fertőzés. Terjedése leggyakrabban a következő módon történik:

Nemi úton:

 • Homoszexuális férfiak között, főként anális közösülés útján,
 • heteroszexuálisok között gyakrabban a férfi fertőzi meg a nőt, ritkábban a nő a férfit.

Vér útján történő fertőzés lehetősége áll fenn az

 • intravénás kábítószer élvezők között közös tű használata esetén, tűszúrás, nyílt seb és nyálkahártyával való közvetlen érintkezéssel egészségügyi dolgozókat veszélyeztet a betegség, ha a bevezetett óvintézkedéseket és védőruházatot nem használják.
 • Nem kellően fertőtlenített tűvel történő sebzés - beleértve az injekció adását, tetoválást és akupunktúrát is - létrehozhat fertőzést.
 • Vérátömlesztés vagy vérkészítményekkel történő kezelés esetében ma már a gondosan végzett szűrővizsgálatoknak köszönhetően ez a lehetőség csak kivételesen adódhat.

Anyáról magzatra méhen belüli vagy szülés közbeni fertőzéssel terjedhet a kór.

A betegség T4-limfocitákban gazdag testnedvekkel - vér, nyál, ondó, hüvelyváladék - terjed. A vírusok ép hámon nem tudnak keresztüljutni, de a legkisebb sérülés, fekély, stb., erre jó lehetőséget ad. Világszerte az AIDS továbbra is szexuálisan terjedő betegségként van nyilvántartva.

Epidemiológiai tanulmányok szerint a betegség nem terjed kézfogással, átöleléssel, "száraz" csókkal (amikor a testnedvek nem érintkeznek), köhögéssel tüsszentéssel, uszodában, fürdőkben, közös evőeszköz használatával, közös WC, fürdőszoba vagy konyha használatával. A betegekkel tehát együtt lehet élni, de a fertőző betegségekre vonatkozó óvintézkedéseket, tisztasági rendszabályokat be kell tartani.

Az AIDS diagnózisa

Röviddel az AIDS felbukkanása után a diagnózis elsősorban nem a terápiát szolgálta. Elsődleges célja maga a bizonyosság volt, hogy a beteg, akinek minden segítség reménye nélkül kellett szembenéznie állapotával, ne fertőzhesse meg környezetét.

Az intenzív kutatások eredményeképpen ma már számos gyógyszerrel tudják kezelni a betegeket. Hatékonyságuk pedig függ attól is, hogy idejében kezdik-e a kezelést. Így az AIDS-teszt elvégzése ma már egyértelműen nem csak a többi ember, hanem a betegek érdeke is.

A legenyhébb gyanú esetén is érdemes elvégeztetni az ingyenes AIDS-tesztet. Anonim HIV-szűrés elérhető többek között az Országos Epidemiológiai Központban: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Segítséget kaphatnak továbbá az érdeklődők az AIDS segélyhelyen, Budapesten, a XI. kerület, Karolina út 35/b. szám alatt. Telefon: 466-9283. Vidéken a kórházak bőr- és nemi beteg osztályain kaphatnak segítséget az aggódók.

Azoknak, akik tudják magukról, hogy veszélyeztetett csoportba tartoznak, a szűrés időről-időre javasolt.

Az AIDS-teszt 96%-os valószínűséggel dolgozik. 4 százalékban álpozitív eredmény születhet, azaz betegségre utaló eredményt ad egészséges embernél is. Pozitivitás esetén végzik el a drágább AIDS-vizsgálatot, aminek az eredménye már egyértelmű. Ma már a vérben lévő antitestek kimutatása nem csak a fertőzés igazolására, hanem a víruskoncentráció meghatározására is alkalmas. Ez azért fontos, mert a milliliterenkénti vírusszám a fehérvérsejtek közé tartozó, ún. T-helper sejtek (=CD4 limfociták) számának meghatározásával együtt alkalmas a fertőzés pontosabb megítélésre is. Az eljárás hibája, hogy ha 20-50 vírusnál kevesebb van egy milliliternyi vérben, akkor a fertőzés nem mutatható ki.

Az AIDS tünetei, kórlefolyása

A betegség kifejlődésének több fázisát különböztetik meg:

 1. fázis: Heveny HIV-fertőzés

Napokkal-hetekkel a HIV fertőzést követően mononucleosis szerű betegség bontakozik ki lázzal, bőrkiütésekkel, nem fertőzéses agyhártya-gyulladással. Az első fázis 10-14 napig tart, és leggyakrabban a fertőzést követő 2-8 héten belül mutatkozik meg. Utólag a betegeknek csak mintegy fele emlékszik hasonló tünetekre. A HIV elleni antitestek a fertőzést követően átlagosan 12 hét elteltével jelennek meg.

 1. fázis: Tünetmentes vírushordozás

A fertőzöttség csak az antitestek vérből történő kimutatásával ("szerológiai vizsgálattal") igazolható.

 1. fázis: Tartós, egész szervre kiterjedő nyirokcsomó-megnagyobbodás

(PGL = persistent generalised lymphadenopathy)

Az időszak jellemzője kettő vagy több anatómiai régióban jól tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás (a lágyéki nyirokcsomókon kívül). A jelenség legalább három hónapig tart. A PGL az immunhiányos tünetegyüttes előtt 3-5 évvel jelentkezik.

 1. fázis: Szerzett immunhiányos betegség, az AIDS fázisa
 • Idült, mással nem magyarázható gyengeség, fogyás, állandósuló bőrgyulladások, övsömör, idült hasmenés, szájpenész, idült, semmilyen kezelésre nem gyógyuló hüvelygyulladás vezeti be a fertőzés végső stádiumát. Idővel olyan fertőzések sorozata jön létre, amelyek egészséges immunrendszer mellett nem alakulnának ki. (Ezeket hívják az orvosok "opportunista fertőzéseknek"). Ilyen a már említett Pneumocystis carinii tüdőgyulladás. Az immunhiány máskor rosszindulatú daganatoknak enged teret (pl.: a Kaposi-szarkóma).
 • A másik idült stádiumra jellemző betegség az idegrendszert érinti, ezt neuro-AIDS-nek hívják. Egyik formája az AIDS demencia komplex (ADC), melynek vezető tünete az értelmi leépülés. Más esetekben a fertőzés üreges gerincvelő betegséget (vacuolaris myelopathiát) okozhat. Az igen aktív retrovirális kezelés (HAART = highly active antiretroviral therapy) segítségével az értelmi leépülés hatékonyan kezelhető. Az értelmi leépülés jellemzően akkor kezdődik, amikor az ún. CD4 limfociták száma 200/mm3 alá süllyed. Ennél enyhébb érző- és mozgatóideg-zavarok, memória-kiesések már jóval korábban jelentkezhetnek.
 • A beteg halálát fertőzéses betegségek és/vagy rosszindulatú daganatok okozzák. A fertőzés és az AIDS kialakulása között átlagosan 10 év telik el. Az AIDS diagnózisának felállítása után öt éven belül valamennyi beteg meghal.

Az AIDS kezelése

A kezelés célja a HIV elpusztítása, a beteg általános állapotának stabilizálása és a súlyos immunrendszeri és egyéb szövődmények megelőzése és célzott kezelése. Jelenleg négy hatóanyag-csoportból mintegy húsz retrovírus-ellenes szer ismert.

A vírus szaporodásának megismerésével lehetővé vált annak célzott gátlása. Minél kevesebb a vírus a szervezetben, annál kevesebb a fertőződött immunrendszeri sejtek száma is, melynek következtében csökken az immunhiányos tünetek kialakulásának esélye is.

A vírus szaporodásának fő lépései közül az első a vírus hozzákapcsolódása a fehérvérsejtekhez, és a velük való egyesülés - fúzió -, amikor is a vírus és a sejtek a határoló membránjai olvadnak össze. A vírus ezután az RNS molekulában tárolt, a szaporodáshoz szükséges genetikai információt DNS-molekula formájába írja át, ami így be tud épülni a gazdasejt DNS örökítő anyagába. A vírus elkezdi a gazdasejttel legyártatni saját építőköveit, fehérjéit, végül ezek az alkotórészek vírussá állnak össze, és az elkészült érett vírusok kiszabadulnak a gazdasejtből, ami elpusztul.

E lépések mindegyikéhez a vírus és a gazdasejt enzimei szükségesek. Ezek egy részének gátlásával a vírusszaporodás is gátolható. A sejtekben zajló fehérjeszintézist nem lehet gátolni, így a vírusok fehérjéinek legyártását sem, mert ezzel a beteg ember még egészséges sejtjeinek működése is sérülne, de mindazokat a lépéseket, amelyek csak a fertőzött sejtekben zajlanak, lehet valamiképpen akadályozni. A forgalomban lévő fosamprenavir, indinavir, nelfinavir és ritonavir hatóanyagok például a kész vírusok összeállításában résztvevő enzimek működését torpedózzák meg.

A HIV-ben - ellentétben például a fejlett emberi sejtekkel - nem működik olyan hibajavító mechanizmus, ami a genetikai anyag átírásakor keletkezett másolási hibákat javítaná. Ez okozza azt, hogy a vírus fehérjéi minden szaporodási fázisban megváltozhatnak, azaz mutáns vírusok keletkeznek. A vírusellenes szerek pedig nem feltétlenül hatnak a megváltozott fehérjékkel működő vírusokra, mert nem ismerik fel alkotórészeiket. A vírus ezzel rezisztenssé, ellenállóvá válik az ellene kifejlesztett hatóanyagokkal szemben.

Hogy minél kevesebb esélye legyen a vírusnak szaporodáskor új változatokat létrehozni, több különféle hatóanyaggal bombázzák őket a beteg szervezetében. A betegtől ez nagy gyógyszerszedési fegyelmet igényel. Különösen azért, mert a HIV elpusztítására teljesen megbízható gyógyszerekkel nem rendelkezünk. A klinikailag sikeresnek bizonyult szerek is számos gyógyszerrel lépnek kölcsönhatásba, mellékhatásokkal járnak.

Az opportunista fertőzések kezelésére célzottan, a kórokozó beazonosítása után választanak antibiotikumot.

Emellett fontos a beteg megfelelő minőségi és mennyiségi táplálása, az optimális kalória- és vitaminbevitel, az általános állapot, az életminőség konzerválása, amíg csak lehet.

A kezelés folyamán a beteget a megbélyegzés megelőzése érdekében csak akkor rendelik be a kórházba, ha ezt az állapota indokolja.

Az AIDS megelőzése

Már a fogamzásgátló módszer kiválasztásánál gondolni kell a HIV-fertőzés lehetőségére. A HIV-fertőzés megelőzésére az alábbi lehetőségek javasolhatók:

 • Önmegtartóztatás a biztonságos monogám párkapcsolatig, illetve teljes monogámia abban az esetben, ha mindkét partner biztosan fertőzésmentes.
 • Tartózkodni kell minden olyan nemi együttléttől, amely a fertőző testnedvekkel való érintkezést lehetővé tenné, beleértve a vaginális, anális és orális közösülést is. Szájüregi és nemi szervi vérzések esetén szigorú önmegtartóztatás szükséges.
 • Fertőző testnedvekkel való érintkezés lehetősége esetén latex condom síkosítóval együtt történő alkalmazása javasolható. Egy ugandai felmérés szerint az óvszer használata kétharmaddal csökkenti, de nem szünteti meg a HIV fertőzés veszélyét.

 

Forrás: hazipatika.com