Íriszgyulladás: amit tudni érdemes róla

Az íriszgyulladás, vagyis irisitis egy olyan betegség, mely a szemünk "színes" részét, a szivárványhártyát érinti. Az esetek nagy részében rövid időn belül nyom nélkül gyógyul, de időnként súlyos szövődményekkel is együtt járhat.

Az írisz, vagyis a szivárványhártya gyulladása a szemünk "színes" részét érintő betegség. Oka lehet fertőzés, trauma, vagyis a szem sérülése, emellett számos egyéb betegség szövődménye vagy kísérő tünete is.

Ezek közé tartozik például a lupus, a tuberkulózis vagy az ifjúkori rheumatoid arthritis, ez utóbbi különösen veszélyes lehet, mert az íriszgyulladás ezen altípusa általában nem

reagál jól a kezelésekre, illetve a gyerekeknél sokszor nem jelentkezik minden tünet, például nem szoktak fájdalomra panaszkodni. Ilyen esetben, ha a rherumatoid artritises gyerekeknél a szem pirosságát tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Gyakran azonban nem határozható meg egyértelműen a betegség oka. Az íriszgyulladás kialakulhat a szemet érintő herpesz, de szemműtétek miatt is. Az íriszgyulladás nem fertőző. Érintheti az egyik vagy mindkét szemet.

Az írisz gyulladásának tünetei közé tartozik a szem kivörösödése, látásproblémák, könnyezés, fájdalom és fényérzékenység. Emellett az érintett szem pupillája kisebbnek tűnhet, mint az egészséges szemé. A betegséget szemész szakorvos állapíthatja meg, például biomikroszkópos vagy szemnyomás-mérés segítségével.

Az íriszgyulladás nem fertőző


A betegséget általában szteroidtartalmú, gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerekkel, szemcseppekkel gyógyítják. Ezeket a gyógyszereket kiegészíthetik olyan szerek, melyek kitágítják a pupillát, ezzel például csökkenthető a fájdalom. Az íriszgyulladás az esetek nagy részében néhány napon belül meggyógyul, de előfordulhat az is, hogy hónapokig megmarad, esetleg rövid időn belül újra és újra fellángol. Ez szerencsére általában csak akkor fordul elő, ha nem ismerik fel vagy nem kezelik megfelelően.

A betegségnek nagyon ritkán vannak szövődményei, de ezek között találhatjuk a glaukómát, de a vakságot is, mert az íriszgyulladással a pupilla károsodása is együtt járhat, elválhat a szemlencsétől, így elveszítheti azt a látáshoz nélkülözhetetlen képességét, hogy igazodjon a különböző fényviszonyokhoz. Minél többször alakul ki valakinél íriszgyulladás, annál nagyobb az esélye a szövődményeknek, ezért ha valakinél többször is előfordul a betegség, mindenképpen javasolt egy teljes kivizsgálás, hogy a lehetséges háttérben meghúzódó okokat is feltárják.

 

Forrás: hazipatika.com