A tuberkulózis világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis (tbc, tüdőbaj) világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon fedezte fel Robert Koch a tuberkulózis baktériumát.

A világon évente mintegy 1,7 millió ember hal meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben, s évi több mint nyolcmillió új fertőzést regisztrálnak. A világnépesség csaknem harmada, mintegy kétmilliárd ember hordozza magában a tbc kórokozóját - szerencsére azonban nem mindenkiben fejlődik ki a betegség.

A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzötteknek csak 10 százaléka lesz ténylegesen beteg. A tüdőbaj, ha nem kezelik, halálos is lehet, hordozója pedig élő fertőzésforrás, viszont a kezelt beteg 1-2 hónap múlva már nem terjeszti a betegséget. Egy tbc-s beteg gyógyulásához féléves szigorú gyógyszerszedés szükséges.

Az emberiség a régmúlt időkben is szenvedett a tébécétől. Európában az ipari forradalom idején vált nagyon gyakorivá, a túlzsúfolt városokban a halálesetek több mint 30 százalékát okozta. Az antibiotikumok kifejlesztésével, az 1940-es évektől a tbc elleni harc megnyertnek tűnt, de az 1980-as évek óta a megbetegedések száma ismét növekvő tendenciát mutat. A helyzetet rontja, hogy a baktériumtörzsek a szokásos antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váltak, valamint a tbc ellen alkalmazott védőoltás, a BCG az évtizedek során veszített hatékonyságából. Bár a halálesetek 95 százalékát a fejlődő országokban regisztrálják, a
baktériumok az utazások megszaporodása nyomán visszatértek a gazdag országokba is.

A Nemzetközi Vöröskereszt a jelenlegi tuberkulózis-helyzetet a II. világháború utáni legsúlyosabbnak minősítette és felszólította az Európai Unió vezetőit, hogy tegyenek többet a betegség leküzdésére. Az unió keleti határain ugyanis olyan új tbc-kórokozók pusztítanak, amelyek ellenállnak a gyógyszeres kezelésnek. Magyarországon a múlt év végén három ilyen beteget tartottak nyilván, pánikra tehát nincs ok. Hazánkban is folynak olyan gyógyszerfejlesztések, amelyeknek a tuberkulózis ma még gyógyszerrezisztens törzseinek legyőzése a célja.

Forrás: tudogyogyasz.hu