Egészséges és könnyen elkészíthető iskolai tízóraik

Az optimálisan összeállított tízórai nem csak laktat, hanem segíti az egész napos koncentrációt is, így egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek az iskolai büféből vagy tőlünk kapja a délelőtti ennivalóját. 

Nutellás kenyér vagy kakaós csiga? Ugye ön is szokott ilyesmit adni a gyerekének tízóraira? Eláruljuk, miért nem jó egyik sem, és adunk helyettük öt egészségesebb és ugyanolyan finom receptet.

A péksütemények, kész szendvicsek és bolti müzli szeletek finomak, de egy idő után unalmassá válnak, ráadásul tele vannak cukorral, és kevés bennük az értékes tápanyag. Az is igaz azonban, hogy hiába adunk a gyereknek egészséges tízórait, ha nem eszi meg, mert nem ízlik neki. De akkor vajon hogyan érhetjük el, hogy lelkesen fogyassza el az általunk csomagolt egészséges és tápláló ételt? A titok a változatosságban és a sokszínűségben rejlik. Mutatunk öt kiváló receptet.

Müzligolyó

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók:

  • 200 gramm apró zabpehely
  • 1 banán
  • 3 evőkanál mazsola
  • 100 gramm darált mogyoró
  • 100 gramm darált mandula
  • 2 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál tej
  • ízlés szerint vaníliaaroma, kókuszreszelék, szárított gyümölcs, cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

  1. A banánt villával szétnyomkodjuk, és a tej kivételével mindent hozzáadunk, masszává formáljuk. Ha nem elég szilárd a massza, adhatunk még hozzá darált mandulát. Ha túl morzsás, tehetünk bele tejet.
  2. A tésztából golyókat formálunk. Ízlés szerint megforgathatjuk őket kókuszban vagy kakaóporban, esetleg adhatunk hozzá szárított gyümölcsöt. Légmentesen lezárt edényben a hűtőben néhány napig elállnak.

Sárgarépás-almás gofri

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 2 alma
  • 1 evőkanál zabpehely
  • ½ csésze gyömbértea
  • ½ csésze almalé
  • 4 evőkanál rozsliszt
  • 4 evőkanál búzaliszt
  • ¼ csésze repceolaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál nádcukor vagy más cukorhelyettesítő

Elkészítés: A sárgarépát és az almát lereszeljük, majd belekeverjük az összes hozzávalót, és a tésztából gofrikat sütünk.

Almás muffin

Elkészítési idő: 20 perc + 25 perc sütési idő

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • kevés citromlé
  • 100 gramm sárgarépa
  • 2 tojás
  • 150 gramm barna nádcukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 150 gramm natúr joghurt
  • 1 dl repceolaj
  • 300 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 100 gramm darált dió vagy mandula
  • 2 evőkanál napraforgómag

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Az almákat lereszeljük, majd citromlét csepegtetünk rá. A sárgarépát szintén lereszeljük.
  2. Összekeverjük a tojást, a cukrokat, a sót, a joghurtot és a repceolajat, és addig keverjük, míg a cukrok felolvadnak. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a diót/mandulát és a napraforgóolajat, majd a tésztát elosztjuk 12 muffinformában
  3. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Folpackba csomagolva 2-3 napig frissek maradnak.
     

Sonkás pitaszendvics

Elkészítési idő: 10 perc

  • 2 gerezd fokhagym
  • kevés olívaola
  • 2 paradicso
  • ¼ kígyóubork
  • 4-6 szelet sonk
  • 4 szelet saj
  • 2 maroknyi salát
  • 2 teljes kiőrlésű pita

Elkészítés:

  1. A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. 
  2. A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, salátával, paradicsommal, uborkával megtöltjük.

 

Zabpelyhes túrós pogácsa

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 35 dkg zsírszegény túró
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 3 evőkanál zabpehelyliszt
  • 2 teáskanál só
  • 5 dkg reszelt light sajt

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót a sajt kivételével összekeverjük egy tálban, majd fél evőkanálnyi adagokat halmozzunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  2. Kicsit mindegyiket kilapítjuk, megszórjuk sajttal, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.