Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok fesztiválozóknak

A fesztiválozás a kikapcsolódást szolgálja. Ne engedd, hogy valamely élelmiszer, ital fogyasztása elrontsa szórakozásodat! Jelen tájékoztató anyagunkban összegyűjtöttük a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat, melyek betartásával megelőzheted az élelmiszer eredetű megbetegedéseket.

 

Csak megbízható árustól vásárolj élelmiszert, ételt!

 

A vásárló nem lát be az üzlettér mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi- e, megeszi-e az ételt. Légy igényes, válogasd meg, kitől vásárolsz élelmiszert!

 

ÉTELMÉRGEZÉS KISOKOS:

·    Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, amelyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak.

·  A legveszélyesebb élelmiszerek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve (pl. vagdalt hús, hamburger, rakott, töltött ételek, nagydarabban, egyben sütött húsok).

·  Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve.

·     Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át fogyasztás előtt.

·  Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz.

o      Az enyhe hasmenéses tünetek egykét nap alatt általában maguktól rendeződnek, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell.

o      Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

o      Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.

 

Milyen az ideális élelmiszerárus?

 

·        Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok.

·        A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti.

·     Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben.

·        Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.

·        Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.

·        A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.

·        A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.

·        Van kihelyezve hulladékgyűjtő.

·        A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.

·        Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

 

Ügyelj a higiéniára!

 

Fogyasztóként sokat tehetsz az ételmérgezés megelőzésében. Figyelj az alábbiakra!

·    Étkezés előtt moss kezet! Ha erre nincs lehetőséged, használj kézfertőtlenítő kendőt.

·    Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogd meg.

·   Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadj el. A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

·     A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

·     Ne fogyaszd el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.

·   A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak és megbetegedést okozhatnak.

 

Fogyassz sok folyadékot, de nem mindegy, hogy mit!

 

·       Az elegendő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyelj oda!

·       Fogyassz minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, csak még szomjasabbá tesz.

·        Energiaitalt ne igyál üdítőital vagy víz helyett!

·    Ne fogyaszd együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.

 

Forrás: nebih.gov.hu