Édesség mértékkel!

Az édességek finomak és csábítóak. A desszertek nagy részére viszont jellemző a túlzott szénhidrát-, energia- és zsírtartalom is. Összeszedtünk néhány tippet és ötletet, amivel csökkentheti a hozzáadott cukor bevitelét!

A szőlőcukor a szervezetnek bizonyos mennyiségben fontos, az agy számára pedig az egyedüli energiaforrás, amit a zöldségek, friss és aszalt gyümölcsök majd mindegyike természetes formában tartalmaz.

A cukor „vészhelyzetekben”, például nagyon nagy éhség, sportolás, kirándulás vagy szellemi tevékenység esetén gyorsan felhasználható energiaforrásként segíti a szervezet munkáját. Hosszú távon azonban már nem tudjuk vele fedezni az energiaszükségletünket. A túlzott cukorbevitellel és elegendő fizikai aktivitás hiányában a cukor zsírrá alakul a szervezetben, ami elhízáshoz vezethet. Bevásárlásnál ezért a címkén lévő összetétel alapján válassza inkább a kisebb cukortartalmú élelmiszereket!

A napi összenergia bevitel 50-55 százalékát kellene a szénhidrátoknak kitenniük. Ebben viszont már benne van a hozzáadott cukor is, ami a napi összes energia bevitelnek csak legfeljebb a 10 százalékát adhatja.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Például egy fiatal felnőtt nő napi 2000 kilokalóriás energiaszükségletét alapul véve, annak körülbelül a fele származik szénhidrátból, vagyis 1000 kilokalória. Ebből az 1000 kilokalóriából 200 kilokalóriát szolgáltathatna a hozzáadott cukor.

Grammokban kifejezve a hozzáadott cukor mennyisége naponta megközelítőleg 50 gramm lehetne, amely körülbelül 10 darab kockacukornak felel meg.

Tanácsok a mindennapokra…

Az édességek, desszertek fogyasztása csak mértékkel javasolt!

 • Étkezések befejező fogásaként desszert hetente csak legfeljebb kétszer-háromszor szerepeljen az étrendben!
 • A tea, a tejeskávé édesítésére – ha kevés cukorral vagy natúr formában nem szereti – használjon édesítőszert, ha fogyni szeretne!
 • Igyon természetes gyümölcs- és zöldséglevet, kerülje a cukrozott szénsavas vagy egyéb üdítőitalokat és az energiaitalokat!
 • A befőttek és a kompótok helyett egyen inkább a friss vagy mirelit gyümölcsöket!

Néhány tipp és ötlet az ételkészítéshez….

Ne feledje, a változatosság gyönyörködtet

 • Cukor helyett használjon mézet, de azt is mértékkel!
 • Helyettesítse az édességeket friss vagy aszalt gyümölccsel, müzliszelettel, gyümölcsjoghurttal vagy tejdesszerttel!
 • Talán kevesebben gondolnak rá, de egyes levesporok, salátaöntetek, ketchupok, de még a zöldségkonzervek is viszonylag sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. Ezt vegye figyelembe az ételek elkészítésnél!

Néhány tipp és ötlet a vásárláshoz….

Az egészséges táplálkozás a bevásárlással kezdődik.

 • A csokoládé mértékkel – heti gyakorisággal – beilleszthető az étrendbe (10 dkg csokoládé átlag 580 kcal). Keresse a jó minőségű, nagy kakaó tartalmú csokoládét!
 • A nagy zsírtartalmú linzertészták, vajkrémes, cukros sütemények helyett könnyű, gyümölcs- illetve tejtermék alapú desszerteket (például túrós palacsintát, gyümölcsös pudingot, gyümölcsrizst) válasszon!
 • A jutalom sose csokoládé vagy édesség legyen! Még saját maga számára sem.
 • Jó, ha tudja: a diabetikus édességek energiatartalma közel azonos a hagyományos termékekével, csak speciális összetételűek. A zsírtartalmuk is gyakorta nagy, ezért vásárláskor nézze meg a címkét és hasonlítsa össze a termékeket.
 • A hozzáadott cukorra az élelmiszercímkén többek között a következő kifejezések utalnak: glükóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirup, cukor, barna cukor, kukoricaszirup, fruktóz, méz, invertcukor, keményítőszirup, maltóz, szacharóz, juharszirup, melasz.

Forrás: egeszseg.hu