Mi az az UV? Mi bajom lehet tőle?

napsutes.jpg

A napsugárzás 95-97 százaléka az UVA sugárzás, maradéka az UVB. Az UVA Behatol a bőr mélyebb rétegeibe és károsítja a DNS-t, így rosszindulatú daganatot idéz elő. Az UVB sugárzás felelős a bőr leégéséért, de közben szintén károsítja a DNS-t és különböző bőrdaganatokat idéz elő. Mindkét összetevő károsítja a kollagén rostokat (ezek hálót képeznek a testben, zselatinos anyaguk hasonlít a ragasztóra, erőt és rugalmasságot kölcsönöznek a test különböző szöveteinek és sejtjeinek). Okozhatják a szemlencse homályosodását és lappangó vírusfertőzések fellángolását, de legyengíthetik az immunrendszert.

 

Hogy működnek a napvédőkrémek?

 

A napvédő krémek hatóanyagait két csoportba lehet osztani: az egyik csoport blokkolja a napsugárzást, a másik elnyeli a sugárzást. A sugárzás blokkoló anyagok nagyon hatásosan csökkentik mind az UVA, mind az UVB sugárzás hatásait. Ilyen hatóanyagú régebbi típusú készítmények cink oxidot tartalmaztak és nem átlátszó réteget képeztek a bőrön, ezért kozmetikailag nem megfelelőek. Az újabb készítmények titánium dioxid nanorészecskéket tartalmaznak és átlátszóak. A sugárzás elnyelő készítmények különbözőek aszerint, hogy UVA- vagy UVB sugárzás elnyelése a cél.

 

Hogyan válasszam ki a napkrémet?

sunbathing.jpg

A készítményeken fel van tüntetve a faktorszám, ami arányos az UVB elnyeléssel. DE ez a faktorszám nem jelzi az UVA sugárzás elnyelésének mértékét. Ezt csak a krém összetevőinek ismeretében tudjuk eldönteni. A hatékony napvédő krém legalább 15 faktoros, és avobenzont, titánium dioxidot vagy cinkoxidot tartalmaz.

 

Hogyan használjam a napvédő krémeket?

 

Legalább fél órával azelőtt kenjük be magunkat napvédő krémmel, mielőtt kimennénk a napra. Olyan mennyiséget kenjünk a bőrünkre, hogy azon egy filmréteget képezzen. A legtöbb krém vízoldékony, így fürdés közben leoldódik a bőrről. Ezért fürdés után ismét kenjük be bőrünket. Napjában többször, legalább 3 óránként használjuk a krémet.

 

Mire figyeljek még?

  • A rovarriasztók csökkentik a napvédő krémek hatását, ezért ne használjuk egy időben őket.
  • A 70-es és 100-as faktorszámú krémek nem adnak nagyobb biztonságot, mint a 30-as és 50-es faktorszámúak, amelyek blokkolják a napsugárzás 97-98%-át. A drágább készítmények nem biztos, hogy több védelmet nyújtanak.
  • Elképzelhető, hogy allergiás bőrkiütések jelennek meg rajtunk, ez azt jelenti, hogy bőrünk érzékenyen reagál a napvédő összetevőire.
  • A bőrünkről leoldódó napvédő krémek bekerülnek a természetes fürdővizekben, károsíthatják a környezetet.
  • Ne használjunk túlzott mennyiségben napvédőket, mert ezek használata megakadályozza, hogy a napfény hatására D vitamin keletezzen a szervezetben.
  • images7.jpgA napvédő krémek nem nyújtanak teljes védelmet az UV sugárzás rákkeltő hatása ellen.
  • A napvédők nano TiO2 részecskéket tartalmaznak, ezek felszívódhatnak a szervezetben és toxikológiai hatásuk még nem teljes körben ismert. Egyéb összetevője az oxibenzon felszívódik a szervezetbe és károsítja a hormonrendszert. Ez a hatóanyag felelős leggyakrabban a bőrön tapasztalható káros mellékhatásokért is.

 

 

Forrás: egeszseg.hu