Térképezze fel a bőrét!

Az anyajegy még nem jelent feltétlenül rákos elváltozást, de mikor forduljunk orvoshoz, mire kell figyelni és mi az a melanoma? Nézesse meg ön is a bőrét!

melanoma-anyajegy-rák-987x1024.jpgMi a melanoma?

A melanoma a bőr rosszindulatú megbetegedése. 100 daganatos megbetegedésből kettő melanoma.

Mikor forduljak orvoshoz?

Mindenképp forduljon orvoshoz, ha:

  • bőrén új anyajegy jelenik meg, ami más formájú, mint a korábbiak
  • megváltozik bármelyik anyajegyének a mérte, színe, formája, kiemelkedik a bőrből, vérezni vagy nedvedzeni kezd.

18-h.jpgMit és hogyan szűrnek?

A vizsgálat idején csak a bőrgyógyász és ön van jelen, a szűrés fájdalommentes. A bőrt egy különleges mikroszkóppal nézi át az orvos. Testtájanként halad, és elsősorban a rosszindulatú elváltozásokat keresi, de más bőrproblémákra is felhívja a figyelmét. Szükség esetén további vizsgálatokra küld.

Mi okozza, befolyásolja a bőr rákos megbetegedését?

A bőrrák kialakulása egy hosszú folyamat eredmény lehet. Azoknál a legnagyobb a veszélye, akiknek a családjában már fordult elő hasonló megbetegedés, több mint harminc különböző anyajegyük van, akik gyerekkorukban többször leégtek, illetve rendszeresen szoláriumoznak. Veszélyeztetettek még azok, akiknek a bőre világos, nem, vagy nehezen barnul, sok a szeplőjük, vagy hajuk természetes színe vörös. Idős korban szintén gyakoribb a bőr rákos megbetegedése.

Miért veszélyes a napozás, vagy a szoláriumozás?

girl-relaxing-on-the-sunbath-chair(1).jpgA túlzásba vitt napozás és szoláriumozás lehet veszélyes. Az előbbi természetes sugárzás, az utóbbi mesterséges. Mindkét esetben UV sugarak érik a bőrt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetben kellő mennyiségű, a csontok egészségéhez szükséges D-vitamin termelődjön. Ennek eléréshez napi 5-10 perc napfürdő elég. Efölött már veszélyes lehet a Nap.

 

Forrás: egeszseg.hu