Mire figyeljünk teherbeesés előtt?

A családtervezésről sokfélét hallhatunk különböző fórumokon, a terhességtervezés témáját azonban csak ritkán boncolgatják szakemberek, pedig legalább annyira fontos. Tippek egy sikeres terhességtervezéshez.

A terhességtervezés elsődleges célja, hogy létrehozzunk egy egészséges környezetet a magzat számára, illetve hogy megelőzzünk lehetséges születési rendellenességeket és a terhesség során felmerülő egyéb problémákat. Nagyon sok nőnek normális terhessége lesz mindenféle tervezés nélkül is, ám a terhességtervezés javítja a sima terhesség- és a baba esélyét egy teljesebb életre.

Mi mindennel is foglalkozik a terhességtervezés?

Olyan kérdésekre ad választ, mint például hogy milyen vitaminokat és étrendkiegészítőket érdemes a teherbeesés előtt szedni, milyen mozgásformák jöhetnek szóba, melyek a veszélyesnek titulált gyógyszerek, megbetegedések, illetve szükséges oltások egy jövendőbeli kismama számára.

Összegyűjtöttünk néhány friss kutatási eredményt, amely segíthet eligazodni abban, hogy egy leendő kismamának mit tanácsos megtenni és mit tanácsos elkerülni a teherbe esés előtti időszak során.

Amit igen:

  • Azok a nők, akik folsavat szednek legalább 4 hétig a fogamzás előtt, 70 százalékkal csökkenthetik a kisbabájuk kockázatát a gerincvelő és koponya veleszületett rendellenességeivel szemben.
  • Célszerű kivizsgálni, hogy a leendő édesanya szenved-e cukorbetegségben, magas vérnyomásban, vese betegségben, szívbetegségben, illetve van-e pajzsmirigy elváltozása.
  • A rózsahimlővel és a bárányhimlővel szembeni immunitást is érdemes megvizsgálni. (Ha a leendő anyuka nem esett át rózsahimlőn vagy nem kapott oltást a teherbe esése előtt, az problémát jelenthet a későbbiek folyamán.)
  • A Hepatitis B vírus is kiszűrhető egy vérteszttel, így a magzatot is megvédhetjük a Hepatitis B fertőzéstől.
  • Érdemes kivizsgálni azt is, hogy a leendő anya szenved-e fenilketonúriában (öröklődő anyagcserezavar, amely a fenil-alanin nevű aminosav lebontásáért felelős enzim hiányát okozza).
  • Amennyiben az anya gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt szed (vagy tervez szedni), érdeklődjön orvosától és gyógyszereszétől annak esetleges rendellenességet kiváltó hatásairól.

És amit nem:

  • Az alkohol kockázati tényező lehet a meddőségben, a korai vetélésben és a veleszületett rendellenességek kialakulásában.

Forrás: egeszseg.hu