Pedálozni jó

Mindegy, hogy biciklinek, bringának, bicajnak, esetleg bicónak, vagy cangának hívjuk, mindegyik elnevezés alatt a kerékpározást, a suhanást, az izmok dolgozását és a pedálok ütemes tekerését értjük.

 

Egyes kínai források szerint már 2000 évvel ezelőtt használtak olyan eszközt, ami nagyon hasonlított a mai bicikli ősére. A mostani formáját a 19 század végére nyerte el, de mára a szerint, hogy hol szeretnénk használni, vehetünk országúti, hegyi, vagy túra bicajt is. Közös bennük, hogy szinte bármilyen korban el lehet kezdeni őket – persze kellő elővigyázatossággal!

 

Miért jó pedálozni?

 

Tudta, hogy a bringázás a lábizmon kívül a felsőtestet is jól megmozgatja, és a szív állóképességét is javítja? A kemény pedálozás segíti a tüdő munkáját, emeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét, és nem mellesleg jól kikapcsolja a gondolatainkat is. A tekerés különösen ajánlott a szívinfarktusosok felépülésében és azoknak is, akik szívesen megszabadulnának pár kilótól.

 

Mire kell figyelni biciklizésnél?

 

Bringázni szinte bárkinek, bármilyen állapotban lehet. Vannak azonban kivételek: Férfiak például heti 5 óránál többet ne tekerjenek, mert azzal jelentősen lecsökkenthetik spermiumaik számát. Aranyér és gerincsérv esetén sem ajánlott a kerékpározás, mert sokat ronthat állapotán. A szmog káros hatásai ellen is érdemes védekeznie, ilyenkor ugyanis többször veszünk mélyebb levegőt. Nagyobb városokban ezért célszerű légszűrő maszkot hordani, ha forgalmasabb helyekre visz az útja.

 

Ha 1-2 óránál többet tekerünk, akkor gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról és a szénhidrátbevitelről is. Igyon izotóniás italt és egyen banánt, energia- vagy akár müzli szeletet hosszabb utak esetén! Ha terepen próbálná ki a bringázást, a megfelelő túrakerékpár mellett érdemes beszereznie hozzá védőfelszerelést a zúzódások és sérülések ellen, azaz bukósisakot, egy pár kerékpáros kesztyűt és egy védőszemüveget is. Ez utóbbit a por és kavicsok kivédésére használják.

 

 

Forrás: egeszseg.hu