Káros húsvéti élelmiszerek

A silány alapanyagok könnyen elronthatják a húsvéti menüt. Hogy megkönnyítsük a vásárlást, összefoglaltuk a hagyományos húsvéti élelmiszerekkel kapcsolatos leggyakoribb problémákat.

 

Húsvéti sonkák

A sonkák a legalattomosabb húsvéti ételek közé tartoznak. Félreértés ne essék: nem a friss házi sonkával van probléma, hanem a hipermarketek polcain hemzsegő gyorspácolt, tartósított, vegyszerezett fajtákkal.

Bár ezekhez gyakorlatilag „fillérekért” (6-700 Ft/kg) juthatunk hozzá, nem érdemes akár egy forintot is fizetni olyan termékért, amelynek több mint a negyede víz (páclé), hústartalma pedig csupán 40-70%. Ráadásul ezeket az „élvezeteket” sokszor hétféle vegyszer (stabilizátor, tartósító stb.) is fokozza. Mivel a probléma nem csupán a rosszhírű, „nóném” termékeket érinti, az ismert gyártók termékeivel is óvatosnak kell lennünk.

A Kosár Magazin egy korábbi tesztje során a vizsgált 17 sonka közül mindössze háromnak a csomagolásán tüntették fel a hústartalmat, így a fogyasztó csak találgatni tud, mennyi sós víz landol a tányérján.

 

Vásárlási tanácsok

  • Kerüljük a nitrites pácsóval – kálium nitrittel (E249) és nátrium nitrittel (E250) – tartósított húskészítményeket. A vérnyomáscsökkentő, értágító hatású nitritek megváltoztatják a hemoglobint, és képtelenné teszik az oxigén szállítására. Nagyobb mennyiség (0,5g) bevitele súlyos mérgezést okozhat, hat hónaposnál kisebb gyermekeknél pedig fulladáshoz vezethet. A nitritekből fehérjék segítségével erősen rákkeltő anyagok, nitrózaminok keletkeznek, amelyeknek máj- és DNS-károsító hatása is bizonyított.
  • A kiválasztott sonkában lehetőleg minél kevesebb adalék legyen. Kerüljük a foszfátokat (E450, E451, E42) és nátrium glutamátot (E621) tartalmazó fajtákat. Ha tehetjük, vegyünk csupán sóval és füsttel tartósított termékeket, például bio mangalicasonkát.
  • A főtt-füstölt fajták helyett válasszunk nyers füstölt sonkát, mivel ezek között nagyobb eséllyel bukkanunk jobb minőségű, kellemesebb ízű, kevésbé inas darabokra.

 

Csokinyuszik csoki nélkül

Bár a valódi csokoládéból (minimum 35% kakaó szárazanyagból: kakaómasszából és kakaóvajból) készült húsvéti figurák jóval drágábbak kakaós tejbevonóból gyártott társaiknál, a megfelelő minőség érdekében érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

Az olcsóbb, kakaós bevonóból előállított nyuszik ugyanis jószerivel semmit sem őriztek meg a csokoládé jó tulajdonságaiból: alacsony kakaótartalmuk miatt a bennük lévő flavonoidok és antioxidánsok mennyisége elenyésző.

Ráadásul – a kakaóvaj helyett alkalmazott hidrogénezett növényi zsíroknak köszönhetően – tele vannak transzzsírsavakkal, amelyek növelik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Válasszuk ezért a valódi csokoládéból készített termékeket, de a legjobb megoldás, ha drága figurák helyett saját készítésű apróságokat, festett tojásokat ajándékozunk.

 

Tojás, torma és kalács

A sonkán kívül a hagyományos húsvéti ételek közé tartozik még a kalács, a tojás és a torma

Tojás vásárlása során mindenképpen figyeljünk a termék dobozán feltüntetett lejárati időre! Annak az időpontnak rábélyegzése, amikor a tyúk a tojást megtojta, nem kötelező, ám a csomagoláson gyakran ez is megtalálható.

Ha kétségeink támadnak a tojás frissességével kapcsolatban, rázzuk meg: amennyiben kotyogó hangot ad, már nem friss, ezért ne vegyük meg, vagy minél hamarabb fogyasszuk el. Az elkészítés során fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő ideig tartó hőkezelésre, ugyanis csak az alapos sütés/főzés képes elpusztítani az esetlegesen a tojásban lévő szalmonella baktériumokat.

A kalácsoknál a pékáruk „felfújtatásához”, állaguk és ízük javításához használt adalékanyagok jelentenek problémát. A tartós termékek esetében a csomagolás általában tartalmaz több-kevesebb információt az összetevőkkel kapcsolatban, a friss kalácsok címkéje viszont – kis méretükből adódóan – olykor semmit sem árul el. Igyekezzünk olyan terméket vásárolni, amely nem tartalmaz mesterséges adalékokat (aromát, tartósítószert, stabilizátort stb.).

Lehetőleg válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült, magvakkal megszórt bio kalácsot, vagy süssünk ilyet magunk, a megfelelő alapanyagok felhasználásával.

A hungarikumként számon tartott torma ugyancsak a húsvét egyik jellegzetes élelmiszere. Az ünnepi sonka szinte elképzelhetetlen nélküle, de kiváló ízt ad a legtöbb szendvicsnek és salátának is. Sajnos a legtöbben csak a boltokban kapható tartósított ecetes tormát ismerik, pedig a frissen reszelt változat erőteljes illata és íze páratlan.

Azért is érdemes az utóbbi mellett dönteni, mert a konzervbe mesterséges adalékok (tartósítószerek, sűrítőanyagok stb.) kerülnek, ráadásul íze jelentősen eltér a friss növény „könnyfakasztó” zamatától.

 

Forrás: vitaminsziget.com, Őri Kata