A nyár veszélyei

Napozás

 

Mindenki szereti a napfényt, hiszen elűzi a téli rosszkedvet, ráadásul számos jótékony hatással is rendelkezik: hatására termelődik szervezetünkben a D-vitamin, mely az erős csontokért és a jól működő immunrendszerért felelős, gyorsítja a sebek gyógyulását, kedvezően hat a magas vérnyomásra.

Azonban legyünk óvatosak a nap sugaraival, hiszen a bőrt érő napfény károsítja a hámsejteket és a mélyebben lévő szöveteket.

A napfényben lévő UV-sugarak - A és B - felelősek a lebarnulásért, de a bőrrákért és a ráncos, öregebb, pigmentfoltos bőrért, a száraz hajért és a leégésért is.

Lehetőleg 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon. Keressük a hűvös, árnyékos helyeket, vegyük figyelembe, hogy a felhők nem jelentenek védelmet, mert a sugarak áthatolnak a felhőkön. Ha mégis huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, ajánlatos olyan ruhát viselnünk, amely hatékonyan védi a bőrt az ultraibolya-sugárzással szemben, illetve kenjük be magunkat a bőrtípusunknak megfelelő naptejjel. Ezt folyamatosan ismételjük meg, hogy elkerüljük a napégést.

A napsütés nemcsak bőrünket, de szemeinket is károsíthatja, ezért érdemes UV-szűrős napszemüveget hordani, esetleg kalapot viselni.

 

Utazás

 

Előszeretettel tervezzük nyaralásunkat külföldi országokba, indulás előtt azonban csak kevesen tájékozódunk a fertőző betegségek veszélyeiről. Nem csupán távoli, egzotikus országok vidékein találkozhatunk hazánkban jobbára ismeretlen fertőző betegségekkel, hanem akár keleti vagy déli szomszédainknál, vagy a Földközi-tenger mediterrán partvidékének országaiban is. Ha külföldre utazunk, mindenképp célszerű az adott ország közegészségügyi helyzetéről olvasni, illetve nyaralás előtt érdemes tájékozódni a védőoltásokról és arról, hogy milyen gyógyszereket ajánlatos vinni az útra.

 

Betegségek

 

A nyári időszak jellemző megbetegedései a fertőző betegségek, mint az ételmérgezések, különféle vírusos megbetegedések és bőrbetegségek.

A vírusfertőzések a nyári hónapok idején igen gyakoriak. Ezek leginkább a kisgyerekeket érintik, de a felnőttek is sok esetben megfertőződhetnek.

Ebben az időszakban kifejezetten magas a hőemelkedéssel, hasi és gyomor fájdalommal, valamint hasmenéssel és egyéb emésztési panaszokkal járó betegségek aránya.

A nyári ételmérgezések többségéért a szalmonella baktériumok felelősek. Ezek szaporodásához kedvező feltételeket biztosít a meleg és nedves környezet. Legtöbb esetben a nem megfelelően átsült vagy megfőtt ételek okozzák, és leginkább a tojás és a tej, illetve az ebből készült különféle ételek okoznak problémát. Egyes esetekben az alapvető higiéniai előírások betartása lehet a felelős, ha például az étel készítője nem mos alaposan kezet.

A strandszezon idején a fürdőkben gombás fertőzések leselkedhetnek ránk, melyeket az alábbi módon tudunk elkerülni:

  • sose álljunk a strandon, uszodában zuhany alá mezítláb, ne közlekedjünk papucs nélkül az öltözőben, folyosókon
  • ne használjuk más papucsát, cipőjét, törölközőjét
  • a mindennapos lábmosás után alaposan töröljük szárazra a végtagot
  • fürdés után használjunk hintőport, hogy megakadályozzuk a gombák esetleges megtelepedését.

 

 

Forrás: Dr. Galgóczi Ágnes