Mire jó a D-vitamin?

A D-vitamin

A D-vitamin a napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, és annak az egyik legtöbb élettani folyamatra ható építőköve. A „D-vitaminnak” nevezett anyag valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára van befolyással közvetlenül.

Szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség megelőzésében is, a ráktól a téli depresszión keresztül a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségig.

Mit okozhat a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin-hiány az egyik legsúlyosabb népbetegség világszerte, amely ugyanakkor eddig indokolatlanul kevés figyelmet kapott.

A mérsékelt éghajlaton ősztől tavaszig a napfény nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon rendkívül ritka. Az egy főre eső halfogyasztás Magyarországon 4.5 kilogramm évente, ami messze elmarad az unióban átlagos 24 kilogrammtól. Télen a D-vitamin-hiány ezért jelentős, a lakosság döntő részét, de különösen a kisgyermekeket érintő probléma. A mai életmód mellett jellemzően nyáron sem képződik elég D-vitamin a szervezetben a szabad levegőn eltöltött kevés idő és a magas faktorszámú naptejek miatt. A 6-osnál magasabb faktorszámú fényvédő krémek már csaknem teljesen meggátolják a D-vitamin előállítását a bőrben.

Előzzük meg D-vitaminnal a betegségeket!

Nem is gondolnánk, hogy hány olyan betegség van – közöttük a legsúlyosabbak is – amelyeket megelőzhetünk D-vitaminnal, vagy csökkenthetjük kialakulások kockázatát.

D-vitamin az erős csontokért

A D-vitamin szabályozza a szervezetben a kalcium felszívódását, ezért elengedhetetlen a csontok szilárdságának biztosításához, a gyermekek fogainak egészséges fejlődéséhez. A D-vitaminnal ezért megelőzhető a csontlágyulás, az angolkór.

D-vitamin az erős immunrendszerért

Ugyancsak erős a kapcsolat a D-vitamin és az immunrendszer állapota között. A D-vitamin csökkenti a felnőttek, gyermekek fertőzésekkel szembeni kitettségét! Megfelelő D-vitamin-szint mellett tehát kisebb valószínűséggel betegedünk meg: az influenza, a felső légúti betegségek kivédhetők a D-vitamin pótlásával. Egy felmérésben ugyanis azoknál a japán iskolásoknál, akik télen és kora tavasszal D-vitamint szedtek, 42%-kal csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

D-vitamin a diabétesz megelőzéséért

Tudományos kutatások egyértelmű kapcsolatot állapítottak meg a D-vitamin-hiány és a cukorbetegség között. Felmérések tanúsága szerint a kisgyermekkorban elszenvedett D-vitamin-hiány 10 vagy akár 20 évvel később okoz cukorbetegséget.

D-vitaminnal a rák ellen

Szintén kevéssé ismert tény, hogy a D-vitaminnak igen komoly szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében, hiszen hormonná átalakulva szabályozza a sejtek működését is.

A D-vitaminnal elkerülhető betegségek sorának ezzel még nincs vége: bizonyítottan szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az infarktusból való felépülésben, a vérnyomás szabályozásában, sőt az elhízás megakadályozásában is.

Mennyi D-vitaminra lenne szükségünk?

Hogy mennyi D-vitaminra van szüksége egy gyermeknek és egy felnőttnek?

A gyermekek D-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége a gyermekorvosi szakmai kollégium javaslata alapján 1 éves korig 400 NE/nap, 2 és 3 éves korban, októbertől – áprilisig (téli időszakban) szintén 400 NE/nap, felnőtteknél az Országos Élelmezés- és Táplálkozás Tudomány javaslata alapján napi 200 NE, várandós anyukáknál napi 400 NE:

Korcsoport

Ajánlott napi
D-vitamin bevitel

Csecsemők

280 NE*

Gyermekek (1-6 év)

400 NE

Gyermekek (6 év felett)

400 NE

Serdülők

400 NE

Felnőttek

200 NE

Terhes nők

400 NE

 

*NE: Nemzetközi Egység, 1 ug (mikrogramm) =40 NE

Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokolljai (P), irányelvei (IE) és módszertani levelei (ML) az Egészségügyi Közlöny 2011. évi 18. számában (2011. szeptember 16.)

http://kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/6/PDF/2011/18.pdf

Forrás: Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=52&m3id=17

Természetesen a napi ajánlott bevitel függ a napfényben töltött órák számától, az életviteltől – sportolási, táplálkozási szokásoktól –, a lakóhely földrajzi szélességétől és a szervezet állapotától (betegségek).

A D-vitamin-szint normalizálásához legalább 2 hónapra van szükség.

Hogyan jutunk D-vitaminhoz?

Nyáron elegendő naponta 30 percet is a napon tölteni, hogy a szervezet D-vitamin raktárai feltöltődjenek.

Télen mindenképpen gondoskodni kell a D-vitamin pótlásáról – főleg azoknak, akik folyamatosan zárt helyen dolgoznak. A máj, a tojás, a tengeri halak, a kaviár, a méz, az élesztő, a csiperkegomba is tartalmazzák a szervezetünkbe beépülő értékes tápanyagot. Mindazonáltal a téli, napfény nélküli hónapokban még ezek fogyasztása sem elegendő a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Tojásból például napi 16-18 darabra lenne szükség, hogy elérjük a kívánt vitaminszintet. Ezért télen indokolt a a vitaminpótlás, vitaminokkal dúsított élelmiszerek – joghurtok, gabonapelyhek, gyümölcslevek – fogyasztása vagy egyéb táplálékkiegészítők szedése.

Miért különösen fontos a D-vitamin a gyerekeknek?

Felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is, viszont a szükséges napi D-vitamin mennyiség alig 2%-ához jutnak hozzá. Normál táplálékkal a kisgyermekeknek szükséges D-vitamin mennyiség télen nem pótolható. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

 

Forrás: www.dvitaminod.hu