Tíz rejtett allergiaforrás a lakásban

index.jpgNem biztos, hogy elég, ha a pollengazdag időszakban nem nyitja ki az ablakot: vegye szemügyre a lakásában megbúvó kényes felületeket és avatkozzon be! Tíz olyan helyet mutatunk be, ahol a lakás egyéb pontjaival összehasonlítva sokkal nagyobb eséllyel fogunk allergén anyagokat találni, így ha allergiásak vagyunk, takarítanunk is elsősorban ezeken a helyeken érdemes.

  1. Cserepes növények

Allergiás? Vigyázat! A penészgombák, és a por gyakran olyan helyen gyülemlenek fel, ahol nem várná. Vizsgálja meg közelebbről cserepes növényeit! Penészgombák spórái tenyészhetnek a cserepekben és innen a padlóra is könnyen lekerülhetnek. A gombák növekedését minimalizálhatja, ha eltávolítja a halott leveleket és elkerüli a túlöntözést.

  1. A házikedvenc kedvelt vacka

macska500.jpgA házi kedvencünknek nem a szőrével, hanem a bőréről leváló elhalt bőrdarabkákkal van a probléma. Ez a levegőben lebegve megtelepszik a bútorokon, a lakástextileken és az ágyakon. Csak részleges megoldást jelent, ha néhány helységből kitiltjuk kedvencünket, a légáramlattal ugyanis az egész lakásban elterjednek a bőrdarabkák. Tipp: gyakran porszívózzon és takarítson, és mosson kezet miután állatkáját megszeretgette!

 

  1. Drapériák, szőnyegek, pokrócok

A kárpitozott felületek és a szőnyegek nem csak számunkra adnak kellemes környezetet, de porfogók lévén mikroszkopikus poratkáknak kínálnak kényeztető táplálékforrást. A poratkák ürüléke és az elpusztult poratkák testének darabkái klasszikus kiváltó okai a porallergiának. Ezen segíthet ha HEPA-filteres porszívót használ, de még egyszerűbb, ha lakásában minél kevesebb textíliát és kárpitozott felületet tart meg.

  1. Könyvek

images.jpgSzellemi tápláléka könnyen allergiát kiváltó apró élőlények táplálékává válhat. A könyveken lerakódó porban poratkák, penészspórák és apró könyvtetvek élnek. Ha úgy találja, hogy a könyveit kézbe véve erősödik az allergiája, próbálja meg rendszeresen leporszívózni őket, ha ez sem segít szerezzen be zárt könyvespolcokat!

  1. Kárpitozott bútorok

A kárpitozott bútorok kellemes lakóhelyei a poratkáknak, jobb ha ezeket rendszeresen porszívózza. A bőr, a műanyag és az egyéb sima felületek csökkenthetik az allergiát. Nedvesebb, alagsori lakásokban könnyen tenyésznek a penészgombák. Használjon szobai párátlanító készüléket az ilyen helységekben!

  1. Az ágyak

Napi 8 ágyban töltött óra után rengeteg elhalt bőrdarabka marad utánunk az ágyunkban, ami vonzza a poratkákat. A leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a matracokra és a párnákra allergiamentes huzatokat szerzünk be. Kerülje el a mosógépben nem mosható ágytakarók használatát!

  1. Plüssfigurák

Ha a gyermeke allergiás a poratkára, szőrös kis plüssfigurái valószínűleg fokozzák tüneteit. Megoldást jelenthet, ha hetente kimossa a játékokat. Ha van egy olyan kedvence, amelyet nem enged kimosni, hetente egyszer rakja be ezt is a szárítógépbe!
 

  1. Fürdőszoba

szivacs_feher_kefe.jpgA penészgombák spórái szívesen telepszenek meg azokon a helyeken, ahol meleg van és nedves a levegő: mindannyian láttunk már penészgombát nőni a zuhanyfülke csempéi között. A fekete penész gyakran nő rejtett helyeken, a padló alatt vagy a falak mögött. A legjobb védekezés, ha a fürdőszobát szárazon és tisztán tartjuk. Ügyeljen arra, hogy ne csöpögjön a csap, zuhanyzás után ventilátorral szárítsa fel a nedvességet, tisztítsa a felületeket rendszeresen hipóval, vagy egyéb gombaölő tisztítószerrel!

  1. Konyha


Ez a penészgombák kedvenc helye. Ha van a hűtőszekrényének csepegtetőtálcája rendszeresen takarítsa ki, az álló víz ugyanis vonzza a penészgombákat. A romlófélben lévő elöregedett étel is okozhat allergiát. A szemetesvödröt fedje le, ne hagyjon ételmaradékot fedetlenül éjszakára, az ezeket éjszakánként felkereső csótányok szintén állhatnak allergiájának hátterében.

  1. Légkondicionálók

A légkondicionáló segít tisztán és hűvösen tartani lakását, de sok esetben allergiájának oka is lehet. A porlepte hűtőtekercseken előszeretettel vernek tanyát a cladosporium gombák. A por ellen sűrű szűrővel védekezhet, melyet rendszeresen cserélni is kell, ezenkívül a légkondicionáló egyes elemeit évente tisztítani és fertőtleníteni szükséges, ehhez kérje a forgalmazó tanácsát!

Forrás: origo.hu