Így lesz elviselhetőbb a szúnyogcsípés

Miért van ilyen sok szúnyog, és hogyan enyhíthetjük a csípésük okozta kellemetlen tüneteket? Gyermekorvost kérdeztünk.

Csalánkiütésekhez hasonló, piros foltok lepték el annak a négyéves kisfiúnak a hátát, aki egy Esztergomhoz közeli faluban játszott a szabadban. Mint kiderült, szúnyogok váltották ki az ijesztő tüneteket, a csípésük helye gyorsan feldagadt, majd a kisfiú fulladni is kezdett. 

Az eset ismét felhívta a figyelmet a vidéken már-már kezelhetetlennek tűnő szúnyoginvázióra, amelyet az elmúlt hetek nagy esőzései, illetve a hirtelen jött felmelegedés együttesen váltott ki. A katasztrófavédelem közleménye szerint a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg. De mi magunk hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen, és milyen készítménnyel enyhíthetőek a csípés tünetei?

Hogyan enyhíthetjük a viszketést?

Csípések alkalmával a szúnyogok a nyálukkal véralvadásgátló méreganyagot juttatnak a sebbe, megkönnyítve ezáltal a vérszívást. A fellépő duzzanat és viszketés már szervezetünk fokozott reakciójának eredménye erre a vegyületre. A helyi gyulladási folyamat során ugyanis hisztamin szabadul fel, aminek részben az a feladata, hogy a hajszálereket kitágítva segítse az immunrendszer antitestjeinek gyorsabb és nagyobb mennyiségű beáramlását az érintett területre. Amikor tehát a viszketést szeretnénk enyhíteni, a gyulladást kell csökkentenünk, ebben pedig segítségünkre lehet a hisztamin működésének ellensúlyozása.

Ha meggátoljuk, hogy a hisztamin kapcsolódni tudjon a receptoraihoz a szervezetben, úgy nem lesz képes kiváltani a nemkívánatos reakciókat sem. Az antihisztaminok szerepe éppen abban rejlik, hogy ezekhez a receptorokhoz kötődve bizonyos mértékben megakadályozzák a hisztamin kötődését - foglalta össze kérdésünkre dr. Román Rita házi gyermekorvos és gyermektüdőgyógyász. A szegedi szakember hozzátette, hogy az antihisztaminnak szúnyogcsípésekre alkalmazva jelentős viszketéscsillapító hatása van, így lényegében a gyermekek életminőségét javíthatjuk azáltal, ha antihisztamint adunk nekik.

Többféle formában is kaphatóak készítmények e célra a gyógyszertárakban. Vásárolhatunk például antihisztamint tartalmazó, lokálisan ható gélt. Fontos ugyanakkor, hogy ez 2 éves kor alatti gyermekeknél nem használható, továbbá figyelembe kell venni, hogy fokozza a fényérzékenységet, vagyis csak az esti órákban szabad vele bekenni a csípéseket, amikor a gyermek már biztosan nem érintkezik napfénnyel. A szájon át alkalmazható antihisztaminos termékek közül elérhetőek szirup, csepp és tabletta formátumúak egyaránt. Ez utóbbi két kategóriában van, amit vény nélkül is megvehetünk, így a megfelelő gyógykészítmény kiválasztásához kérjük gyógyszerész segítségét.

Mivel az utóbbi években Magyarországon is megjelentek olyan szúnyogfajok, amelyek súlyos fertőzéseket, például a nyugat-nílusi láz vagy a japán encephalitis kórokozóját terjeszthetik, ezért a gyanús panaszok fellépésekor mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Dr. Román Rita szerint gyermekeknél figyelmeztető tünet lehet a magas láz, az elesettség, bágyadtság, a fejfájás, illetve jelentkezhetnek influenzaszerű szimptómák is a csípések nyomán.

Így védhetjük a gyereket

A csípéseket gyakran a felnőttek is elvakarják, a kisgyerekektől azonban még kevesebb önuralom várható el. Ők azt is rosszabbul tűrik, ha az ember akár megelőzésképpen, akár kezelésképpen próbálja bekenni a bőrüket. Nem beszélve arról a dilemmáról, hogy a naptejre kenjük-e a szúnyogriasztót, vagy inkább fordítva.

Ha pedig már a csípésekre próbáljuk meg felvinni az antihisztamin tartalmú kenőcsöt, vagy a viszketést csillapító ecsetelőt, érdemes mindenféle trükkel készülni. Az izgő-mozgó gyermeket ugyanis valahogy rá kell bírni arra, hogy ne törölje le, vagy kenje szét a hatóanyagot, hanem várja meg türelmesen, amíg az felszívódik. Az gyerekorvosok ezért gyakran antihisztamin tartalmú szirupokat is javasolnak.

Ahogy a fenti eset is mutatja, a kicsiknél a csípések gyakrabban váltanak ki erős allergiás tüneteket, ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb, vörösebb, sőt, egyenesen fájdalmas duzzanatok és foltok alakulnak ki a bőrük felületén. Ha pedig elvakarják, a sok apró seb további fertőzések melegágya lehet. Az antihisztamin belsőleg is alkalmazható, és bár jellemző mellékhatása, hogy álmosít, megfelelő időben, azaz elalvás előtt alkalmazva ez nem okoz problémát, viszont hatékonyan csökkenti a tüneteket.

Forrás: hazipatika.com