November 17.: Koraszülöttek Világnapja

2011-ben 6,9 millió gyermek halt meg öt éves kora előtt. Ez azt jelenti, hogy 19 000 gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. A koraszülöttség az újszülött halálozások vezető, míg az öt éves kor alatti halálozások második leggyakoribb oka. A világon naponta 2 600 gyermek hal meg koraszülés miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, ami kockázatot jelent az újszülöttre nézve. Az is veszélyes, ha az újszülött súlya nem éri el 2500 grammot, mert szövődmények alakulhatnak ki. Az ilyen pici súlyú újszülöttek szintén koraszülöttnek számítanak.

A koraszülötteknél a későbbiekben nagyon magas a kockázata annak, hogy tanulási nehézségeik, valamint látással és hallással kapcsolatos problémáik lesznek. Megvannak az eszközeink ahhoz, hogy egyszerű és megfizethető megoldásokkal megmentsük több mint 75%-át azoknak a koraszülött csecsemőknek, akik évente meghalnak. Például 400 000 koraszülött életét lehetne évente megmenteni azzal, ha szélesebb körben használnánk azokat a speciális szteroidokat, amelyek segítségével könnyebben lélegeznek az újszülöttek. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már egy 1000 grammos újszülöttnek is 90% esélye van a túlélésre.

Magyarországon olyan magas a koraszülések száma, hogy nemcsak az európai átlagot haladja meg, hanem a hazai szakemberek már népbetegségként emlegetik. Hazánkban körülbelül minden 10. gyerek (9%) a 37. hét előtt születik. Az európai átlag 6% körül van, de például a skandináv országokban nem éri el a 4%-ot sem. A koraszüléshez vezető kockázati tényezők között a dohányzás a leggyakoribb (és nem csak az aktív, de a passzív dohányzás is). De a várandós édesanyáknak jobban oda kell figyelniük a stressz elkerülésére, az étkezésre is.

Forrás: napiaszonline.hu