Tüdőszűrés: kiknek ajánlott? Mikor fontos a kötelező szűrés?

Néhány évvel ezelőttig a rendszeres tüdőszűrés minden felnőtt magyar állampolgár számára kötelező volt. Az elmúlt időszakban azonban megváltozott ez a rendszer, köszönhetően a tbc elleni hatékony és sikeres küzdelemnek.

A tbc, vagyis a tuberkulózis nagyon súlyos fertőző betegség. A világ népességének nagyjából egyharmada fertőzött a Mycobacterium tuberculosis nevű kórokozóval, azonban a fertőzöttek nagyjából 90 százalékánál nem alakul ki a betegség.
Ennek ellenére évente több mint egymillió ember veszíti életét tbc miatt, ezzel a betegség a második leghalálosabb a fertőző kórok között (ennél több életet csak a HIV/AIDS követel). A tbc-s esetek nagy része a fejlődő országok lakóiban jelentkezik: az afrikai és ázsiai államok lakosainak mintegy 80-90 százaléka fertőzött, míg Európában vagy Észak-Amerikában ez az arány mindössze 5-10 százalék.

Az elrettentően nagy fertőzöttségi arányok ellenére a tbc-s esetek száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökken, nemcsak egyre kevesebb az új fertőzött, de egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. Többek között ezért is született meg az a döntés, hogy hazánkban már nem kötelező az évenkénti tüdőszűrés. Korábban minden 30 éven felüli felnőttnek rendszeresen részt kellett vennie a tüdőszűrésen, most azonban a tüdőszűrés csak az ajánlott szűrővizsgálatok között szerepel. A 40 év felettieknek a mellkasi szűrővizsgálat térítésmentes. Ennél fiatalabbaknak a tüdőszűrés térítésköteles, és csak orvosi beutalóval kerülhet rá sor.

Bizonyos esetekben a tüdőszűrés kötelező lehet, elsősorban azoknál az embereknél, illetve társadalmi csoportoknál, akik életmódjuk,munkájuk illetve egészségi állapotuk miatt fogékonyabbak lehetnek a tuberkulózisra. Évente kötelező részt vennie tüdőszűrésen a hajléktalanoknak, a hajléktalanszállókon, nappali melegedőkön dolgozóknak, az utcai szociális munkát végzőknek, azoknak, akik önkéntes munka keretében hetente legalább 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak, a büntetés-végrehajtási intézetben, rendőrségi fogdákban, őrzött szállásokban dolgozóknak; a patológiai, sürgősségi, tüdőgyógyászati osztályokon dolgozó egészségügyi dolgozóknak, valamint a mikrobiológiai laboratóriumokban dolgozóknak.

Kötelező lehet a tüdőszűrés abban az esetben, ha adott régióban a korábbi évben jelentősen megnőtt a tbc-s esetek száma, vagy ha fertőző tbc gyanúja áll fenn. A tuberkulózis rizikófaktorai közé tartozik a HIV-vel való fertőzöttség, az alultápláltság, az intravénás kábítószerhasználat, a krónikus tüdőbetegségek, a dohányzás, az alkoholizmus, a cukorbetegség, így azoknál, akik ezekben érintettek, mindenképpen javasolt az évenkénti szűrővizsgálat.

Forrás: http://www.hazipatika.com/