A szúnyogok

Egy szép és meleg nyári estén ülünk a kertben. Körülöttünk béke, halk zsongás, mikor hirtelen egy idegesítő kis csípést érzünk a lábunkon. A tökéletes harmónia megtörik, a viszketés marad. Ki ne ismerné ezt az érzést? Utánajártunk, hogy miért is csípnek a szúnyogok.

Melyik szúnyog csíp?

Szúnyogéknál elég érdekes a munkamegosztás. A vérmes szúnyoghölgyek csípnek, még a béketűrő hitveseik csak nektárt szívnak. A nőstények két okból szeretnek lakmározni belőlünk: először is szükségük van vérhez ahhoz, hogy lerakhassák petéiket, másodsorban pedig a vérszívás egyfajta kiválasztó funkciót is betölt. Azok a szúnyogok, akik túl tudják élni a vérszívást, máris sokkal életrevalóbbaknak bizonyultak azoknál, akiket esetleg időközben lecsaptunk.

Hogyan csíp a szúnyog?

A szúnyogokat ugyanakkor jól felkészítette a természet a hatékony támadásra: a hosszú csőre emlékeztető szúró-szívó szájszervük segítségével sokszor teljesen észrevétlenül tudják kiszivattyúzni a vért a bőrünk alól. Ezen a csövön apró rovátkák találhatóak, amivel a roham kezdetén a vérszívó hölgyemény fel tudja nyitni a bőr felületét. Ezután a szúnyog a nyílásba fecskendez egy anyagot, ami később a viszketést okozza.

Mit okoz a „szúnyognyál”?

A befecskendezett  folyadék egyrészt egyfajta kábulatot okoz, így csak azután vesszük észre a csípést, miután az asszonyság már felkészült a lecsapásra. Másfelől a „szúnyognyál” az apró rovarnak is segít, mivel folyékonyan tartja és nem engedi megalvadni a vért addig, amíg fel nem szívja. A szúnyogcsípés veszélyesebb tünetei a „nyál” összetételével állhatnak összefüggésben, hiszen a viszketés mellett az abban található fehérjék allergiás vagy más reakciókat is kiválthatnak.

Miért alakulhatnak ki erősebb tünetek a szúnyogcsípés után?

A szervezet a befecskendezett anyag ellen beindíthatja a védelmi rendszerét és a hisztamin termelését. Sok embernél egy bizonyos mennyiségen túl a hisztamin olyan reakciót idézhet elő, ami duzzanatot, bőrpírt vagy viszketést okoz.

Manapság arról is gyakran cikkeznek a téma szakértői, hogy a környezetszennyezés következtében egyre hevesebb reakciót indít a test a szúnyogcsípés ellen. E szerint a feltételezés szerint a környezetszennyezés következtében megfertőződik a „szúnyognyál”, ami a befecskendezésekor ezeket a fertőző anyagokat az emberi szervezetbe juttatja. Ez az elképzelés ugyanakkor tudományosan még nem igazolt.

Miért szeretnek valakit a szúnyogok? 

Hogyan lehet az, hogy néhányunkat szeretnek, míg másokat alig csípnek meg a szúnyogok? Egy közkeletű feltételezés szerint ez a vér édességével függ össze, bár ez inkább tűnik mesés elemnek, mint tudományosan igazolt ténynek. Az viszont igaznak látszik, hogy a szúnyogokat az izzadság és a testhőmérséklet vonzza, emellett kedvelik a jó vérellátottságú területeket és azokat a testrészeket, amelyeket kevésbé fed szőrzet.

 

Forrás: egeszseg.hu