6 gyakori kérdés az e-cigiről

6 gyakori kérdés az e-cigiről

 

Füstnek látszó párát bocsájt ki. Lehet illatos, lehet nikotinos… És nem olyan ártatlan, mint amilyennek tűnik. Igen, ez az e-cigaretta. Összegyűjtöttünk néhány fontos dolgot, amit érdemes tudni erről a dohányzást imitáló kütyüről.

 

1. Az e-cigin kívül léteznek más dohányzást imitáló e-termékek is?

Igen, dohányterméket utánzó elektromos eszköz még az e-pipa, e-vízipipa, e-szivar, de ezek közül mégis az e-cigaretta a legelterjedtebb. Ezekben a termékekben a folyadék a következőket tartalmazhatja:

  • nikotin
  • nikotin és aroma
  • kizárólag aroma

 

2. Mit tudunk a magyar e-cigaretta piacról?

E-cigarettát Magyarországon e-cigaretta szakboltokban, ideiglenes standokon, egyes BKV jegypénztárakban, valamint az interneten lehet vásárolni. Egy 2012-es felmérés szerint a dohányosok 2%-a a tradicionális dohánytermékek mellett e-cigarettát is használ. A nikotin tartalmú patronnal forgalmazott e-cigaretták esetében - mivel a nikotin függőséget okozó anyag - megvan annak a veszélye, hogy a még nem nikotinfüggő emberek az elektromos cigarettát használva váljanak nikotinfüggővé, majd esetleg dohányosokká.

 

3. Az egyes e-cigaretta fajták milyen típusú terméknek tekinthetők?

A nikotint is tartalmazó e-cigaretta gyógyszernek, a nikotint nem tartalmazó általános terméknek minősül.

 

4.Van-e a magyar piacon gyógyszerként engedélyezett nikotinos e-cigaretta?

Nincs, idáig nem nyújtottak be kérelmet a nikotinos e-cigaretta gyógyszerként való forgalomba hozatalára.

 

5. Elektromos vagy elektronikus megnevezés-e a megfelelő az e-cigarettákra?

Amennyiben a termékben mikroprocesszor vagy más elektronikai elem található, az e-cigaretta pontosabb megnevezése nem elektromos, hanem elektronikus.

 

6. Leszokás segítésére használható-e az e-cigaretta?

Az Egészségügyi Világszervezet 2008-ban kijelentette, hogy nem tekinti az e-cigarettát legitim dohányzás leszokást támogató eszköznek és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e-cigaretta használatát biztonságosnak nyilvánította. A WHO arra hivatkozott, hogy még egyetlen szakmai tanulmány sem támasztotta alá, hogy ez a termék egy megbízható és hatásos eszköz lenne a nikotinpótló terápiák során.

 

Forrás: Dohányzás Fókuszpont