A diabéteszes retinopátia

Cukorbetegség következtében a retina (látóideghártya) erei károsodhatnak és ez akár súlyos látásvesztéshez is vezethet. Korai stádiumban nincsenek egyértelmű tünetek, később azonban ezek az erek károsodhatnak és el is záródhatnak. A folyamat következő lépéseként új erek képződnek, amelyek azonban rendkívül gyengék, és megrepedve vért lökhetnek az üvegtestbe. A retinopátia hegesedéssel is járhat, amely végül retinaleváláshoz vezethet: ilyen esetben a heg a látóideghártyát elmozdíthatja a helyéről.

Kockázati tényezők

A vakság legfőbb kiváltó oka a cukorbetegség. Minél hosszabb ideje tart a cukorbetegség, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki olyan szembetegségek, mint például a diabéteszes retinopátia. A magas vérnyomás, a vesebetegség és a családi kórtörténetben szereplő retinopátia egyaránt kockázati tényezők. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében ez a probléma már azelőtt kialakul­hat, hogy diagnosztizálták volna a cukorbetegséget. A retinopátia korai jeleinek észlelése még nem jelenti azt, hogy az kedvező hatással is lesz a látásra. Megfelelő kezeléssel azonban megóvhatjuk a szemet attól, hogy az tovább károsodjon.

Tünetek

A retinopátia felderítésével kapcsolatban az egyik nagy probléma az, hogy eleinte kevés tünetet mutat. A következő esetekben mindenképpen érdemes szemorvost felkeresni:

 • homályos vagy kettős látás
 • problémát okozó olvasás
 • fájdalom a szemben
 • gyenge látás félhomályban
 • hosszan tartó bevörösödött szem
 • nyomás a szemben
 • lebegő foltok észlelése a látás során
 • egyenes vonalak hullámosnak látszanak

 

A retinopátia kezelése

A diabéteszes retinopátia során a szem állapota folyamatosan romlik, korai kezelése azonban segíthet megelőzni, lassítani vagy csökkenteni a látásvesztést. Az alábbi kezelések jelenthetnek megoldást a problémára:

 • Műtét: Ha a retina még nem károsodott súlyosan, az üvegtest műtéti eltávolítása javíthat a látáson.
 • Lézeres kezelés: A szemész szakorvos a súlyos szemkárosodást lézeresen (fotokoagulációval) kezeli. Ennek során egy erős lézersugarat összpontosítanak a károsodott erekre. A lézeres kezelés azonban nem javítja a látást, a későbbiekben a szem akár tovább károsodhat.
 • Szoros vércukorszint-kontroll: A magas vércukorszint csökkentése fontos a retinopátia-kezelés szempontjából. Ha a normálishoz közeli értéken marad a vércukorszint, akkor az lassíthatja a retinopátia romlását. Ennek érdekében a gondozást végző orvos saját belátása szerint akár meg is változtathatja a gyógyszeres kezelést.
 • Rendszeres szemvizsgálat: Ha a beteget már kezelték diabéteszes retinopátiával, gyakrabban kell szemészeti ellenőrzésre is járnia.

Együttélés a diabéteszes retinopátiával

Először is érdemes felkeresni egy olyan szakembert, akinek szakterülete a látásvesztés. A szükséges teendők mellett ő azt is el tudja mondani, hogy törvényileg milyen szol­gáltatások járnak a gyengénlátók számára. Látásromlás esetén is folytatni kell a cukorbetegség kezelését. Ehhez látást segítő segédeszközök, nagyítók, “beszélő” vagy nagy kijelzős vércukormérők állnak a cukorbetegek rendelkezésére. A napi teendők egyszerű szervezési és címkézési módszerekkel is könnyen megoldhatóak: domború címkék vagy jelölőeszközök segíthetnek a gyógy­szerek és a különböző diabéteszes felszerelések beazonosításában.

 

Forrás: Magyar Diabetes Társaság, egeszseg.hu