Elhunyt Prof. Dr. Czuriga István

Mély fájdalommal, őszinte megrendüléssel tudatjuk, hogy Prof. Dr. Czuriga István kardiológus professzor súlyos betegség után elhunyt. Professzor úr az Egészségfejlesztési Iroda megalakulásától kezdve a szív-érrendszeri betegklub vezetőjeként a betegekért élt és dolgozott. Előadásai egyszerűek és közérthetőek voltak, mindig megtalálta a betegekkel a közös hangot. Betegközpontú és segítőkész hozzáállása az EFI egyik legnépszerűbb klubvezetőjévé tette. Elkötelezett volt mind a betegek, mind az orvosszakma iránt.

Országos mintaként szolgálva megszervezte Debrecenben a városi kardiológiai szakellátást, amely átfogta az elsődleges prevenciót, a teljes non-invazív diagnosztikát, a járóbeteg ellátást, gondozást és a szívbetegek rehabilitációját. A fekvőbeteg ellátást végző klinikával szoros személyes és szakmai együttműködést épített ki.

Szakmai megbecsülés övezte - gyógyító munkája mellett - kiterjedt szakirodalmi és a Magyar Kardiológusok Társasága vezetésében végzett sok éves tevékenysége alapján is. Tudományos munkája révén PhD fokozatott szerzett, majd a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is címzetes professzorává nevezte ki.

Részt vett a graduális és a posztgraduális oktatásban. Nagy gondot fordított a betegek folyamatos képzésére, az egészségesek nevelésére is. Nevéhez fűződik a Szív Világnapja debreceni rendezvényeinek elindítása, amit az elsődleges megelőzést fontos eseményének tekintett. Aktív szerepet vállalt betegklubok munkájában, a másodlagos megelőzést szívügyének tekintette.

Nyugdíjasként is fáradhatatlan volt. A 2018. évi Debreceni Kardiológiai Napok programját – mint a megelőző valamennyiét - megszervezte, de már a rendezvényen részt venni nem tudott.

 

Munkásságára az alábbi videóval emlékezünk:

https://www.youtube.com/watch?v=vKvAJ87KXgU.

 

Hálásak vagyunk érte, hogy megismerhettük és együttdolgozhattunk vele.